Dobrodošli na www.pliva.hr

Promjene u Upravi PLIVE HRVATSKE

Promjene u Upravi PLIVE HRVATSKE

PLIVA HRVATSKA objavljuje imenovanje Matka Bolanče na poziciju člana Nadzornog odbora Društva nakon njegove odluke da napusti poziciju predsjednika Uprave PLIVE HRVATSKE d.o.o.

Matko Bolanča proveo je u PLIVI 11, a na čelnoj poziciji 5 godina. Od 2004. godine je na poziciji predsjednika Uprave PLIVE HRVATSKE d.o.o., a od 2007. i generalni direktor PLIVE u  Hrvatskoj i direktor Regije Južna i Istočna Europa. Od početka 2009. godine g. Bolanča bio je odgovoran za cjelokupno poslovanje PLIVE u Hrvatskoj i Regiji Južna i Istočna Europa te je vodio uspješnu integraciju PLIVE u Teva grupu. Tijekom svog mandata stabilizirao je financijske rezultate poslovanja, a PLIVA je zadržala respektabilnu vodeću poziciju na domaćem tržištu.

PLIVA je danas vodeća kompanija na hrvatskom farmaceutskom tržištu i za oko 30 posto veća od prvog sljedećeg konkurenta. PLIVA je također vodeća u nekoliko terapijskih skupina, poput antibiotika i lijekova za liječenje bolesti središnjeg živčanog sustava, dok je u onkološkim lijekovima vodeći proizvođač u RH.

"G. Bolanča vodio je PLIVINU integraciju u Teva grupu čime je ostvareno značajno povećanje proizvodnje i pokretanje novih razvojno-istraživačkih projekata", izjavio je Allan Oberman, predsjednik Nadzornog odbora PLIVE HRVATSKE.

Također, u protekle dvije godine pokrenut je novi investicijski ciklus, prvenstveno u proširenje i dodatnu modernizaciju proizvodnih procesa. Dok je Hrvatska i dalje suočena s padom zaposlenosti, samo u posljednjih šest mjeseci broj novozaposlenih u PLIVI porastao je za više od 100, s ambicioznim planovima rasta do kraja godine.

"Izuzetno sam ponosan što sam imao priliku voditi ovako sjajnu kompaniju kroz brojne promjene u proteklih 5 godina. Bili smo suočeni s velikim izazovima u kojima je PLIVIN tim stručnjaka više puta dokazao kako se uspješno može nositi sa značajnim promjenama na domaćem i međunarodnom tržištu", izjavio je Matko Bolanča. "Iza nas se nalazi jedan cijeli razvojni ciklus i danas je PLIVA u potpunosti integrirana članica Teva grupe koja će znati iskoristi prednosti najveće generičke farmaceutske kompanije", dodao je Bolanča.

Tihomir Orešković, dosadašnji član Nadzornog odbora PLIVE HRVATSKE d.o.o., imenovan je na poziciju predsjednika Uprave s 1. srpnjem 2012., a njegova će odgovornost biti i poslovanje PLIVE u Regiji Jugoistočna Europa.

Gospodin Orešković rođen je 1966. godine u Zagrebu, 1989. godine diplomirao je kemiju na Sveučilištu McMaster u Kanadi, na kojem je 1991. završio i MBA studij usmjeren na financije i informacijske sustave. Profesionalnu karijeru započeo je 1992. u proizvodnji farmaceutske tvrtke Eli Lilly u Kanadi u kojoj je obnašao i različite funkcije u segmentu financija i međunarodnog poslovanja, uključujući Latinsku Ameriku i Aziju, a iz te tvrtke odlazi s pozicije direktora za odnose s državnom administracijom i ekonomske poslove. Karijeru nastavlja u Novopharmu u Kanadi, danas članici Teva grupe, na poziciji potpredsjednika zaduženog za razvoj poslovanja i specialty proizvode te glavnog financijskog direktora. PLIVI se pridružio 2009. godine kao glavni financijski direktor za Istočnu Europu, a 2010. godine imenovan je na poziciju glavnog financijskog direktora za regiju EMIA (Istočna Europa, Mediteran, Izrael i Afrika).

Gospodin Orešković je naglasio: "Iskreno me raduje što sam dobio priliku raditi zajedno s vrhunskim timom PLIVE, tvrtke koja ima izrazito bogatu povijest s brojnim internacionalnim postignućima. Dosadašnji rezultati pokazuju kako se znamo nositi sa zahtjevnim situacijama i siguran sam da ćemo na respektabilnoj povijesti graditi još uspješniju budućnost i na domaćem  i na internacionalnom tržištu."

"Proizvodne lokacije u Zagrebu i Savskom Marofu strateški su centri za cijelu Teva grupu koji posjeduju odobrenja, osim hrvatske, i američkih, europskih i drugih regulatornih agencija. Istraživački resursi u Zagrebu usmjereni su na razvoj proizvoda za najzahtjevnija i najrazvijenija farmaceutska tržišta u svijetu. Najveća vrijednost Teve svakako su njezini zaposlenici, a bogatstvo različitosti, iznimna stručnost PLIVINIH zaposlenika i njihova predanost ostvarenju poslovnih ciljeva osiguravaju daljnji razvoj ove organizacije. Zahvaljujemo Matku Bolanči na predanosti koju je pokazao u zahtjevnim promjenama i želimo Tihomiru Oreškoviću puno uspjeha u daljnjem radu", izjavio je Jeremy Levin, glavni izvršni direktor Teve.