Farmaceutske tehnologije

Danas je PLIVINA proizvodna lokacija u Zagrebu specijalizirana za proizvodnju suhih oralnih oblika lijekova, sterilnih proizvoda, krema i masti. Zahvaljujući odobrenjima američke Uprave za hranu i lijekove (FDA), britanske Agencije za lijekove i medicinske proizvode (MHRA) te ostalih relevantnih europskih agencija, PLIVA je svrstana među proizvođače koji ispunjavaju svjetske standarde kvalitete potrebne za globalno tržište. Operacije Zagreb igraju vrlo važnu ulogu u Teva grupi te su jedna od strateških proizvodnih lokacija za cijelu Teva grupu.

Jučer, danas,sutra

Mali je broj kompanija u Hrvatskoj i svijetu koje se mogu pohvaliti dugogodišnjom tradicijom koja krasi PLIVU čiji počeci sežu čak u daleku 1921. godinu kada je u tvornici “Kaštel” u Karlovcu započela proizvodnja ekstrakata iz domaćeg bilja. U svojoj gotovo čitavo stoljeće dugoj povijesti PLIVA je proizvela stotine kvalitetnih lijekova i dala izniman doprinos liječenju bolesnika u Hrvatskoj i cijelom svijetu, a njezini stručnjaci, istraživači i znanstvenici izniman doprinos razvoju tehnologije i znanosti.

Nakon niza desetljeća intenzivnog razvoja PLIVA je danas najveća farmaceutska kompanija u Hrvatskoj jedna od vodećih u regiji Jugoistočna Europa. Uz to što je s oko 2500 zaposlenih među većim gospodarskim subjektima u Hrvatskoj, PLIVA je i jedan od vodećih izvoznika. Od 2008. PLIVA posluje u sastavu Teve, jedne od najvećih farmaceutskih kompanija u svijetu, a Zagreb je jedna od strateških proizvodnih i istraživačko-razvojnih lokacija cijele Teva grupe.

Istraživanje i razvoj

S istraživanjem i razvojem novih proizvoda PLIVA je započela prije punih 75 godina: prvi organizirani istraživački projekti zabilježeni su 1936. godine kao rezultat suradnje s profesorom Vladimirom Prelogom sa zagrebačkog Sveučilišta, kasnije dobitnikom Nobelove nagrade za kemiju. Tim vrijednih istraživača postigao je tada zavidne znanstvene rezultate u području sulfonamida i razvio proizvodne postupke za više proizvoda, što je PLIVI omogućilo da postane predvodnik suvremene proizvodnje lijekova na ovim prostorima. Od te davne 1936. godine, pa do današnjih dana, Istraživanje i razvoj bilo je i ostalo glavni pokretač razvoja novih proizvoda te primjene novih tehnologija.

Tijekom povijesti kroz PLIVIN je Istraživački institut prošlo više od tisuću znanstvenika od kojih su mnogi u njemu proveli cijeli svoj radni vijek. Nerijetko su postajali sveučilišni profesori ili akademici, među njima je i jedan nobelovac; mnogi su nastavili karijeru na uglednim svjetskim sveučilištima. Duga tradicija suradnje PLIVE sa znanstvenom zajednicom u Hrvatskoj i inozemstvu intenzivna je i danas te se očituje kroz brojne zajedničke projekte s domaćim i svjetskim sveučilištima i znanstvenim institucijama.