U samom središtu Zagreba, u Ulici Frana Kurelca, svi su se okupljeni oko PLIVINOG štanda u subotu 26. studenog imali priliku informirati o zdravlju prostate te se ujedno posavjetovati sa specijalistima  urolozima o čimbenicima rizika, važnosti rane dijagnostike i načinima prevencije bolesti prostate. PLIVINI zaposlenici koji su tijekom studenog puštali brkove u znak podrške Movemberu, kao i PLIVINE zaposlenice koje su podržale pokret pletenjem kose u pletenice, svoje su sugrađane počastili pečenim kestenima, plodovima koji oblikom i veličinom podsjećaju na prostatu te su stoga postali prepoznatljivim simbolom ove akcije.  U obilježavanju Movembera pridružili su im se i članovi hrvatske vaterpolske reprezentacije.

„PLIVINE javnozdravstvene akcije usmjerene su prema podizanju svijesti javnosti o važnosti usvajanja zdravih navika u cilju preventivnog djelovanja kod niza zdravstvenih poteškoća i bolesti. I ove smo se godine rado priključili jednom od najpoznatijih globalnih pokreta te u suradnji sa stručnjacima omogućili našim sugrađanima da se informiraju o bolestima prostate i aktivnostima koje im mogu pomoći u ranom otkrivanju i liječenju. Zahvaljujem našim zaposlenicima i zaposlenicama koji su nam simboličnim puštanjem brkova, odnosno pletenjem kose u pletenice tijekom studenog pomogli u provedbi ove akcije podsjećajući na važnost pravilnih izbora kad je riječ o zdravlju, s naglaskom na edukaciju i poticanje zdravih životnih stilova“, istaknuo je Mihael Furjan, predsjednik Uprave PLIVE, koji je sa zaposlenicima podržao akciju.

Pod bolestima prostate podrazumijevaju se dobroćudno povećanje prostate, upala prostate te najteži oblik oboljenja – rak prostate koji je danas vodeći maligni tumor kod muškaraca u svijetu. Čimbenici su rizika za karcinom prostate poodmakla životna dob, nasljedna sklonost, hormonalni utjecaj te čimbenici iz okoliša, a pokazuje se da utjecaj na nastanak i liječenje raka prostate imaju i čimbenici poput pušenja, nepravilne prehrane i prekomjerne tjelesne težine. Primarni cilj Movembera je usmjeren upravo na podizanje svijesti o značaju prevencije u borbi protiv bolesti prostate, ali i općenito jačanju svijesti o muškom zdravlju. Naziv globalnog pokreta nastao je kombinacijom engleskih riječi moustache (brk) i November (studeni), koje ukazuju na način kojim muškarci izražavaju podršku akciji – puštanjem brkova tijekom mjeseca studenog. Pokret je nastao 2003. godine u Melbourneu, a danas mu se pridružuju milijuni muškaraca diljem svijeta.

 

Za dodatne informacije molimo da nas kontaktirate:

Tamara Sušanj Šulentić

Direktorica Komunikacija

PLIVA HRVATSKA d.o.o.

Tel:  +385 1 3724 852

Fax: +385 1 3724 358

E-mail: tamara.susanj-sulentic@PLIVA.hr