Pozivamo vas da se pridružite javnozdravstvenoj akciji „Zajedno protiv bolesti pluća“ koja će se održati tijekom petka, 6. svibnja i subote 7. svibnja u atriju Specijalne bolnice za plućne bolesti na adresi Rockefellerova 3.

Javnozdravstvena akcija koja za cilj ima potaknuti građane da aktivnije vode brigu o bolestima pluća i vlastitom liječenju, održat će se u organizaciji Specijalne bolnice za plućne bolesti, Hrvatskog društva za sigurnost pacijenata, Hrvatskog društva za alergologiju i kliničku imunologiju te uz potporu PLIVE Hrvatska d.o.o.

Vrata Specijalne bolnice za plućne bolesti u Rockefellerovoj 3 bit će otvorena za sve zainteresirane građane koji imaju priliku učiniti spirometriju ili kožne testove na inhalacijske alergene u petak, 6. svibnja, između 16 i 19 satiU subotu, 7. svibnja između 9 i 12 sati svi posjetitelji također imaju priliku učiniti spirometriju te porazgovarati i savjetovati se s liječnicima specijalistima.

Upravo su preventivni pregledi od ključne važnosti za rano otkrivanju i uspješno liječenje bolesti pluća, posebno astme i kronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB) a svojim sudjelovanjem u javnozdravstvenoj akciji „Zajedno protiv bolesti pluća“  postajete dio zajedničke brige za zdravlje.

Astma je kronična bolest pluća koja uzrokuje upalu i sužavanje dišnih putova. U Europi 30 milijuna djece i odraslih u dobi do 45 godina živi s astmom, a njih 6 milijuna pati od teških simptoma. Ukupni troškovi uzrokovani astmom u Europi iznose 17,7 milijardi eura godišnje, a procjenjuje se da je gubitak produktivnosti zbog loše kontrole bolesti samih pacijenata 9,8 milijardi eura godišnje.

KOPB označava skup stanja koja uključuju emfizem i kronični bronhitis. To je progresivna bolest koja pogađa oko 4-10% odrasle populacije u Europi i trenutačno je na šestome mjestu uzročnika smrtnosti prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, a procjenjuje se da će do 2020. biti treći uzročnik smrtnosti. KOPB je odgovoran za gotovo polovinu ukupnog godišnjeg financijskog tereta vezanog uz plućne bolesti u Europi, u iznosu od 141,4 milijarde eura. Uzrokuje najveći broj dana provedenih izvan posla u usporedbi s drugim bolestima, i procjenjuje se da se svake godine izgubi 32,8 milijardi eura zbog smanjene produktivnosti pacijenata koji boluju od KOPB-a.

Pridružite nam se u petak ili subotu u Rockefellerovoj 3 i preuzmite aktivnu ulogu na putu prema zdravlju.


Za dodatne informacije, kontaktirajte:

Tamara Sušanj Šulentić                                     

Direktorica Komunikacija                                   

 PLIVA HRVATSKA d.o.o.                                

Tel:  +385 1 3724 852                                 

Fax: +385 1 3724 358

E-mail: tamara.sulentic@pliva.com