“PLIVINA je dugogodišnja tradicija potpora kvalitetnijem liječenju svih pacijenata u Republici Hrvatskoj i iskreno se nadam kako će donirana oprema pomoći kvalitetnijem dijagnosticiranju, praćenju i liječenju bolesti i oštećenja kod oboljelih osoba, a osobito oboljelih od multiple skleroze, koje se liječe u Kliničkom bolničkom centru Split.”, istaknuo je Mihael Furjan, predsjednik Uprave PLIVE HRVATSKA.

„Rano prepoznavanje neuroloških oštećenja obvezno je za pravovremeno planiranje terapeutskih i rehabilitacijskih intervencija kod osoba oboljelih od multiple skleroze. Novi aparat za evocirane potencijale pomoći će nam da i dalje pružamo najbolju zdravstvenu skrb našim pacijentima.“, rekla je prof.dr.sc. Marina Titlić, dr.med., predstojnica Klinike za neurologiju, zahvaljujući PLIVI na donaciji.

Sanacijski upravitelj KBC-a Split, prim. doc. dr. sc. Nikola Kolja Poljak, dodao je kako donacija aparata za evocirane potencijale puno znači i za KBC Split jer će splitski laboratorij za evocirane potencijale zahvaljujući novoj opremi i dalje ostati referentni centar Ministarstva zdravlja.

Laboratorij za evocirane potencijale Klinike za neurologiju posljednjih pet godine referentni je centar Ministarstva zdravlja i donedavno je bio jedini referentni centar u KBC-u Split. Godišnje laboratorij obavi više od 1200 pregleda pacijenata, a ovom donacijom ostvarit će se i dodatni napredak u dijagnosticiranju, praćenju i liječenju bolesti. Novi suvremeni aparat liječnicima će pružiti još bolji prikaz abnormalnosti u funkciji osjetnog sustava pacijenata dok će pomoć u anatomskoj lokalizaciji procesa omogućiti praćenje toka bolesti bezbolnim putem.

U Republici Hrvatskoj od multiple skleroze boluje oko 4500 bolesnika te je prevalencija bolesti oko 130 do 140 oboljelih na 100 000 stanovnika. Pretežno je to bolest mladih osoba i drugi je uzrok invalidnosti te dobi, no nažalost, u Hrvatskoj se danas lijeci oko 20% od ukupnog broja oboljelih. Vrlo često multipla skleroza uzrokuje nesposobnost za rad te preuranjeno umirovljenje, a često i ovisnost o tuđoj pomoći.

 

Za dodatne informacije, kontaktirajte:

Tamara Sušanj Šulentić
Direktorica Komunikacija
PLIVA HRVATSKA d.o.o.
Tel: +385 1 3724 852
Fax: +385 1 3724 358
E-mail: tamara.sulentic@pliva.hr