Natjecanje je započelo 23. listopada 2014., a preko 400 mladih znanstvenika iz cijele Hrvatske posljednjih nekoliko mjeseci marljivo je pripravljalo kristale i vodilo laboratorijske dnevnike. Zadatak učenika bio je timskim radom pripraviti što veći i pravilniji kristal u jednoj od prijavljenih kategorija, a gotovo svi timovi zajedničkim su radom uspješno izvršili zadatak.

U kategoriji rasta kristala anorganske soli najuspješniji su bili timovi zagrebačke VII. gimnazije, Gimnazije Vladimira Nazora iz Zadra, te tim V. gimnazije iz Zagreba.

U kategoriji rasta kristala organske soli prvo mjesto osvojio je još jedan tim VII. gimnazije iz Zagreba, dok je drugo mjesto pripalo Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga iz Zagreba. Na trećem mjestu našla se Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića iz Zagreba.

U kategoriji kristal u kristalu, najuspješnija je bila III. gimnazija iz Splita, drugo mjesto zauzeo je tim Prirodoslovne škole Vladimira Preloga iz Zagreba, dok je treće mjesto pripalo Osnovnoj školi Antuna Nemčića Gostovinskog iz Koprivnice.

Radove mladih kristalografa pregledala je grupa znanstvenika i nastavnika članova Hrvatske udruge kristalografa, predvođena prof.dr.sc. Ernestom Meštrovićem i dr.sc. Aleksandrom Višnjevcem.

Predsjednik Hrvatske udruge kristalografa i jedan od voditelja natjecanja, dr.sc. Aleksandar Višnjevac istaknuo je: „U projekt ovog natjecanja ušli smo sa željom da učenike potaknemo na samostalan rad i približimo ih svijetu znanosti. Vjerujem kako smo napravili veliki korak poticanjem interesa za znanošću među mladim ljudima, jer ulaganjem u njih ulažemo u našu budućnost, te osiguravamo buduće mlade, kreativne i motivirane kolege koji će doprinijeti razvoju znanosti.“

Ukupan poredak svih prijavljenih timova pregledajte u prilogu.

Čestitamo!