Maša je Associate Direktor za Fizikalnu karakterizaciju Istraživanja i razvoja u Tevi API, odgovorna za tim koji se bavi istraživanjem djelatnih tvari u čvrstom obliku  – postupka koji učinkovite terapije pretvara u održive proizvode za ljude. Otkriva nam tajne svog uspjeha i znanstveno uživanje u  čokoladi.

Poput većine znanstvenika, motivira me sve što je novo i nepoznato. U samom istraživanju gotovo svaka nova spoznaja predstavlja znanstveni rezultat, ali sasvim je drugačiji izazov pretvoriti te rezultate istraživanja u tržišno konkurentne proizvode.

Nisu svi sposobni preoblikovati ideju ili teoriju u proizvod. Zahtjevan je to i rizičan proces, a mnogi ga smatraju i obeshrabrujućim. No samo ako prihvatimo izazov, možemo se nadati da ćemo nešto promijeniti.

Polimorfni oblici su uzbudljivi! Polimorf je tvar koja ima sposobnost tvorbe brojnih kristalnih oblika, kao što je to slučaj s ugljikom koji dolazi u obliku grafita i dijamanta. Moj je tim u nešto više od dva tjedna uspio razviti novi polimorfni oblik za jedan lijek– naš prvi probir polimorfa kokristala koji se sastoji od dvije ili više tvari. Zašto je to važno? Zato što ovi proizvodi u pravilu zadržavaju djelotvornost pri nižim dozama i imaju manje nuspojava, što je odlično. Cijeli je projekt bio rizičan, ali mi smo taj rizik prihvatili i dokazali da ne samo da je nebo granica već i da to nebo možemo i pomaknuti!

Moj omiljeni spoj je čokolada i toliko je volim da sam napravila analizu primjenom diferencijalne pretražne kalorimetrije. Ta se metoda često koristi za otkrivanje polimorfnih oblika jer takvi oblici obično imaju različita tališta. Okus čokolade ovisi o njezinoj mikrostrukturi – izraženoj kao polimorfni oblik od I do VI. Osobno mi je najukusniji polimorf V, koji termodinamički gledano nije najstabilniji oblik, no još uvijek je stabilan. Zbog svojeg višeg tališta od 36,2 °C, polimorf VI se vrlo sporo otapa na jeziku i ostavlja grubi osjećaj pijeska. Trudim se ne pretjerivati s polimorfom V, ali volim se s vremena na vrijeme počastiti.

Znanstvenoistraživački rad zvuči zaista glamurozno, ali morate ga potkrijepiti znanjem i iskustvom kako biste ga pretvorili u nešto što je korisno za potrošače. Ovaj dio moje funkcije često uključuje stotine ljudi koji rade u istraživanju i proizvodnji, a na meni je da pokušam dati zamah procesu kad god to mogu.

Svakog dana sve je više žena koje su uspješne u različitim područjima. Živimo u društvu u kojem se muškarce lakše prihvaća kao poslovne partnere i uvažava više nego žene, ali sama nikada nisam imala negativnih iskustva u Tevi.

Da biste postigli velike ciljeve, morate uključiti druge i poštivati kako njih tako i njihov posao. Ako ste otvorenog uma i voljni surađivati, granice nestaju. U mom se poslu podrazumijeva znanstvena sposobnost i stručnost, ali nema uspjeha bez socijalne inteligencije. Sposobnost suradnje s ljudima koji dolaze iz različitih sredina presudna je u ovako složenom, multinacionalnom okruženju.

Upornost i ljubav prema svom poslu dobitna su kombinacija – to sam naučila na početku svoje karijere, kada sam imala sreću raditi s predivnim ljudima i prvoklasnim mentorima, koji su mi bili i ostali nevjerojatna inspiracija.

Da ponovno imam 16 godina, poručila bih samoj sebi da nikad ne odustajem od ideja koje smatram dobrima, da je u redu povremeno pogriješiti i ne uspjeti jer ono što je zaista važno je pouka koju iz toga izvučemo te način na koji se oporavljamo i nastavljamo dalje.

Kao ženi, obiteljski život daje mi dodatnu motivaciju za uspjeh. Suprug i ja ponosni smo roditelji dvojice dječaka, Marka i Jakova, i malene djevojčice Bele. Kad sam kod kuće s djecom, volimo vrtlariti i kuhati. Kombinacija uloge supruge i majke i poslovnog života nevjerojatan je izvor nove energije i inspiracije.

Moj moto je budi odvažan, vjeruj u sebe i ne odustaj kad naiđeš na prepreke jer je svladavanje prepreka ključan dio osobnog rasta i razvoja.