Zajedno prema zdravlju 2022. - upoznajte udruge

Sada je red na vama!

Kako smo i najavili, bliži se trenutak glasanja i odabira pobjedničkih udruga na ovogodišnjem izdanju natječaja Zajedno prema zdravlju. Upravo ste vi ti koji će odlučiti koje 4 udruge će dobiti ukupnu donaciju od 200.000 kuna.

Prije početka glasovanja, želimo vam predstaviti sve udruge kako biste lakše odabrali svoje favorite.

Udruge koje su prošle u drugi krug su:

Udruga Mali zmaj 

9.PNG

Osnovana je s ciljem promoviranja kulture dobrobiti dobročinstvom i humanitarnim djelovanjem te radi promicanja, razvitka, popularizacije i unaprjeđenja kvalitete života siromašne i nezbrinute djece. Projekt „Zdravi zmaj“ osmišljen je s ciljem ublažavanja simptoma i posljedica bolesti respiratornog sustava (astma i bronhitis) djece iz obitelji slabijeg imovinskog statusa nabavom inhalatora za djecu. Osim nabave inhalatora, pokrili bi se troškovi haloterapija i drva za ogrjev za obitelji djece na liječenju.

Udruga MS TIM HRVATSKA

4.PNG

Cilj njihovog djelovanja je senzibilizirati javnost za multiplu sklerozu i izazove s kojima se oboljeli svakodnevno susreću, a organiziraju aktivnosti poput MS Walka, MS Pilatesa i MS Talka s neurolozima koji oboljele dodatno informiraju o dijagnostici i liječenju. Projekt „Mobilna aplikacija – Kvalitetniji život” pomogla bi oboljelima da prate svoje simptome, prepoznaju znakove relapsa i čuvaju medicinsku dokumentaciju. Aplikacija bi nudila i edukativni sadržaj, a bila bi besplatna, dostupna na hrvatskom jeziku i za sve operativne sustave.

Udruga Hiperion EOS

17.PNG

Udruga je usmjerena na rad s osobama s invaliditetom. Cilj projekta „ Život nakon moždanog udara – hipoterapija u neurorehabilitaciji“ je uključivanje bolesnika nakon moždanog udara u terapijske aktivnosti te praćenje rezultata liječenja. U sklopu navedenog projekta, planirano je uključiti 20 odraslih bolesnika s inicijalnim mRS 2 i 3, nakon 90 dana od moždanog udara, nakon provedene stacionarne rehabilitacije te uz nastavak standardnog pristupa rehabilitaciji. Praćenje bolesnika bit će prikazano unutar znanstvenog rada: “The therapeutic use of horses to improve the functional status of stroke patients”, a studija je prihvaćena za prikaz na Prvom europskom Forumu „Život nakon moždanog udara“.

Udruga Jak kao Jakov 

7.PNG

Djeluje preko 11 godina te pruža potrebnu pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim obiteljima. Cilj projekta je nastaviti pružati adekvatnu pomoć u vidu svega što bi pomoglo za vrijeme liječenja djeteta od teških malignih bolesti, kao što su pomagala, lijekovi, troškovi prijevoza na liječenje, troškovi stanovanja tijekom liječenja te svu ostalu pomoć poput psihološke, socijalne podrške kroz različite kreativne i terapijske radionice.

Udruga Nismo same 

14.PNG

Najpoznatija je po inovativnom projektu besplatnog taksi prijevoza „Nisi sama - ideš s nama!“. Pokrenuli su novu inicijativu „Uz nas niste sami“ za bolje informiranje onkoloških bolesnika/ca o mogućim rizicima za nastanak duboke venske tromboze (VTE) tijekom onkološkog liječenja, simptomima duboke venske tromboze te mogućnostima njezina kvalitetnog i pravodobnog liječenja što utječe i na kontinuitet onkološkog liječenja. U Klinici za tumore postoje četiri ultrazvučna aparata na kojima se obavlja niz pretraga za prevenciju i dijagnostiku tumora dojke i drugih sjela, cilj je kupiti barem još dva uređaja.

Bolnica sv. Rafael 

11.PNG

Jedna je od najsuvremenijih psihijatrijskih ustanova u regiji s više od stotinu bolesničkih ležajeva. Projektom „Sport za sve“ žele obogatiti dvorište bolnice vanjskim spravama za vježbanje. Bolnica je okružena šumom i prekrasnom prirodom, zbog čega pacijenti vole provoditi vrijeme u dvorištu bolnice na svježem zraku, a nabavom sprava za vježbanje poboljšali bi njihovo opće zadovoljstvo, omogućili im više kretanja i aktivnosti.

Udruga CRVENI NOSOVI klaunovidoktori

6.PNG

Djeluje u Hrvatskoj od 2010. godine  i okuplja 30 klaunovadoktora - umjetnika u 7 gradova u Hrvatskoj, koji su posebno educirani za rad s bolesnom djecom i starijim osobama. U 2022. godini planiraju provesti 10 radionica za učenice i učenike 5. razreda Škole za medicinske sestre – Vinogradska. Radionice „Humor u zdravstvu“ omogućuju edukaciju budućih medicinskih radnika i  primjenu humora u zdravstvu kao alata od prvog zaposlenja nove generacije medicinskog osoblja.

Centar za umjetnosti, kulturu i osobni razvoj Zagreb (CUKOR, Art centar)

15.PNG

Udruga s ciljem promicanja, razvitka i unapređenja, realizacije i promocije svih vrsta umjetnosti, kulture i osobnog razvoja. Projekt Violina za sve (Violinmusic4all) je projekt posvećen djeci i mladima koji se bore s teškim životnim izazovima - gluhoćom, zdravstvenim poteškoćama i poteškoćama u razvoju koji svijet glazbe upoznaju učeći svirati violinu.

Udruga Srce za nju

16.PNG

Udruga iz Rijeke koja radi na organizaciji akcija i projekata koji promiču zaštitu  socijalno isključenih i drugih ranjivih skupina te organiziraju događanja humanitarnog karaktera radi prikupljanja financijskih sredstava za pomoć ženama oboljelima od kroničnih, životno ugrožavajućih bolesti. Cilj projekta je prikupljanje financijskih sredstva s kojima bi omogućili besplatan taxi prijevoz ženama grada Rijeke i okolice za odlazak na terapije, kemoterapije, specijalističke preglede i laboratorijske pretrage.

Udruga Ljubav na djelu

13.PNG

Udruga roditelja djece oboljele od malignih i kroničnih bolesti koja djeluje u sklopu Klinike za dječje bolesti Zagreb i Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Kroz projekt Savjetovalište i psihosocijalna pomoć za obitelji i djecu oboljelu od malignih i kroničnih bolesti“ djeci i obiteljima dostupne su različite vrste psihosocijalne pomoći poput pomoći oko ostvarivanja socijalnih prava i prava iz zdravstvene skrbi, nabavke lijekova, suplemenata i dodataka prehrani kao podrška pri liječenju. Dostupni su i različiti oblici financijske i materijalne podrške, logistička podrška oko liječenja te prijevod medicinske dokumentacije.

Udruga oboljelih i liječenih od karcinoma pluća Kaj sad

8.PNG

Osnovana je 2008. godine u Varaždinu, a u osnutku su sudjelovali oboljeli od karcinoma pluća i članovi njihovih obitelji te medicinsko osoblje tadašnje Bolnice za plućne bolesti i TBC Klenovnik. Cilj rada udruge je pružanje podrške i pomoći oboljelima i članovima njihovih obitelji. Projekt „Puhanjem do zdravlja“ zamišljen je kao javnozdravstvena akcija s preventivnim ciljem, a ideja je na javnom mjestu organizirati nekoliko jednostavnih dijagnostičkih pretraga (mjerenje tlaka, šećera u krvi i izvođenje spirometrije) te tako privući širu javnost i ukazati na važnost očuvanja plućnog zdravlja, ali i preventivnih pregleda sa svrhom očuvanja zdravlja uopće.

Kazališna družina Smješko 

12.PNG

Profesionalna je nevladina umjetnička kazališna organizacija. KD „Smješko“ je putujućeg karaktera te izvode predstave u raznim prostorima bilo na otvorenom (trgovi, posebne ljetne scene) ili u zatvorenim prostorima (kazališta, domovi, centri za kulturu i sl.). Humanitarnim gostovanjima KD „Smješko“ s predstavom „Naš zeleni svijet“ na dječjim odjelima u bolnicama Republike Hrvatske cilj je nastaviti pružati podršku većem broju malih pacijenata i u budućnosti te nastojati ostaviti trajan pozitivan učinak na njihov boravak u bolnici.

Udruga DEBRA

10.PNG

Resursni je centar za oboljele od bulozne epidermolize. Nastoje osigurati sveobuhvatnu zdravstvenu i socijalnu podršku s ciljem podizanja kvalitete života oboljelih. Projekt „Budi mi blizu“ podrazumijeva 24-satni servis, psihosocijalnu pomoć, aktivnosti osnaživanja roditelja, koordinaciju liječenja, edukaciju zdravstvenih djelatnika, radnu terapija, suradnju sa socijalnim radnicima, besplatni smještaj za vrijeme liječenja kako bi „djeci leptirima” osigurali što bolje uvjete za odrastanje u vlastitom domu.

Udruga žena operiranih dojki Nada, Rijeka

5.PNG

Osnovana je u lipnju 1996. godine i okuplja žene operiranih dojki s područja Primorsko-goranske županije. Ideja projekta „Vježbam s Nadom“ je organiziranje vježbi koje su prilagođene svakoj onkološkoj bolesnici kroz individualnu ili grupnu terapiju, a terapije se provode dva puta tjedno u prostorima Udruge. Vježbe pomažu u smanjenju nuspojava te omogućuju da se korisnice što prije vrate uobičajenim dnevnim aktivnostima. Ciljevi tretmana su smanjiti i kontrolirati naticanje te poboljšati opseg pokreta u zahvaćenoj regiji.

Hvala vam na vašem doprinosu da udrugama koje brinu o pacijentima, njihovim obiteljima i njegovateljima pomognemo u radu i provedbi projekata!