Razvoj lijekova kompleksan je proces koji uključuje puno inovativnosti, istraživanja i znanja

Povodom Međunarodnog dana žena upoznajte naše vrijedne kolegice.

Voditeljica Analitičkog tima R&D-a, Petra Golja Gašparović karijeru u PLIVI započela je kao stipendistica te u Istraživanju i razvoju radi već 23 godine. Ispričala nam je kako je raditi u timu s kolegama vrhunskim stručnjacima iz različitih područja, kako pristupa izazovima i što je motivira u poslu.

U Istraživanju i razvoju u PLIVI radim već 23 godine i svaki radni dan započinjem s osmijehom na licu. Put do novog lijeka često je dugotrajan, pun padova i uspona, ali cijeli se proces i svi izazovi koji dolaze s njim isplate kada, u konačnici, na polici u ljekarni vidiš proizvod na kojem si radio i koji danas pomaže pacijentima diljem svijeta.

Biokemija i sve ono što se događa u našem tijelu me uvijek fasciniralo te sam se odlučila za studij farmacije. Već na 3. godini studija prijavila sam se za PLIVINU stipendiju. Moja radoznalost i želja za istraživanjem su prepoznate, dobila sam stipendiju za Istraživanje i razvoj te je u analitičkom laboratoriju započeo moj profesionalni istraživački put. Danas kada pogledam unatrag, shvaćam koliko sam imala sreće dobivši priliku raditi u poticajnom okruženju koji potiče profesionalni rast i razvoj, te zahvaljujući kojoj danas radim posao koji volim i u kojem svakodnevno uživam.

Obitelji, prijateljima i poznanicima često je teško dočarati zašto razvoj lijeka traje toliko dugo. I nama se samima ponekad stvari koje svakodnevno radimo na prvu čine jednostavne. No, kada krenem objašnjavati različite in vitro i in vivo studije, kemijske procese i kompleksne analitičke karakterizacije , i sama se podsjetim koliko je taj proces kompleksan, uključuje jako puno inovativnosti, istraživanja i znanja te kontinuirano prilagodbu na zahtjevne standarde dobre proizvođačke prakse.

U dinamičnom, multinacionalnom okruženju u kojem radimo, ponekad je izazovno uskladiti tim, motivirati ga da dođe do cilja i ostvari poslovne ciljeve u zadanim rokovima. Ono što sam naučila kroz godine jest da ako nešto želim promijeniti ili potaknuti druge na nešto, prvo moramo krenuti od sebe. Budući da radim u istraživanju, preda mnom su uvijek novi izazovi, ali i nova rješenja koja treba otkriti. Ništa od toga nije problem kada znaš da imaš kvalitetan tim na čiju podršku uvijek možeš računati. Kroz zajednički rad i druženje uvijek pronađemo rješenja i za naizgled nerješive probleme. Osobno mi je velika je čast i privilegija raditi u timu s vrhunskim stručnjacima iz različitih područja od kojih se može jako puno naučiti te iako se već 23 godine bavim ovim poslom, nikada nije dosadno i uvijek učimo nešto novo. Osim toga, uvijek me posebno motivira kada vidim da s onim što radimo idemo korak naprijed  i svijet koji ostavljamo svojoj djeci činimo boljim nego što je prije bio.

U slobodno vrijeme volim putovati, stjecati nova iskustva i upoznavati ljude različitih kultura. Nastojim uvijek širiti vidike i učiti gledati svijet drugačijim očima. Posebno me opušta boravak u prirodi i druženje s obitelji i prijateljima.

U svemu što radim pokreće me unutarnji optimizam. Vjerujem da je svatko kovač svoje sreće i sama nastojim iz svega izvući ono pozitivno i krenuti dalje gradeći sreću u mogućnostima koje su pred nama. Mladima bi poručila da se ne trebaju se bojati prepreka, neuspjeha i pogrešaka već iz toga trebaju učiti te slušati i uvažavati različita mišljenja. Ponekad nam se može činiti da se nalazimo u bezizlaznoj, teškoj situaciji, ali upravo je to često prilika za rast i učenje – upornost i neposustajanje uvijek se u konačnici isplati.

Podijelite ovu stranicu: