Svakodnevnim odlukama i predanim radom našim pacijentima i kupcima isporučujemo sigurne i kvalitetne lijekove i u tome se vidi važnost našeg posla

Povodom Međunarodnog dana žena upoznajte naše vrijedne kolegice.

Sandra Cvitkušić naša je kolegica i direktorica Osiguranja kvalitete i sustava kvalitete u AMSO. PLIVI se pridružila još 2006. godine, a svoj je radni vijek do sada provela u odjelu Osiguranja kvalitete, čije je rukovođenje preuzela 2018. godine. Povodom međunarodnog Dana žena kratko smo popričali sa Sandrom koja nam je otkrila nekoliko detalja iz svoje radne svakodnevice.

Studirala sam na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, i gledajući sada na studentske dane mog života, moram priznati kako tada nisam mogla zamisliti da ovakav odjel postoji. Kada sam se prijavila u PLIVI na natječaj za posao u Osiguranju kvalitete proizvoda u razvoju trebalo mi je dosta vremena i pripreme za sam razgovor. Uz kolege koje su me mentorirale kao pripravnika i uz sve što sam do tada u svom radnom vijeku prošla, brzo mi je postalo jasno koliko je zapravo raznolik ovaj posao.

Tipičan radni dan za mene ne postoji, svaki je dan drugačiji te su svi ispunjeni različitim dinamičnim aktivnostima. Budući da je moj odjel zadužen za koordinaciju aktivnosti vezanih uz donošenje odluke o kvaliteti aktivnih supstanci, jutro nam obično započinje timskim sastankom kako bismo odredili prioritete u našim aktivnostima. Vrlo je dinamično i ponekad teško predvidjeti što nas sve čeka, jer smo vezani uz potrebe različitih odjela na lokaciji - od proizvodnje i kontrole kvalitete do prodaje, nabave i sl. Kolege s kojima surađujem imaju različita iskustva, a odjel smo nedavno pomladili s nekoliko novih kolegica te nam je dobar dio radnog dana rezerviran za mentoriranje, prenošenje znanja i upoznavanje s poslom.

Tu su naravno i sastanci s drugim odjelima, kao i našim kupcima. Najveću suradnju gradimo s odjelima proizvodnih pogona u Savskom Marofu, kroz sudjelovanju u istragama, izradu i pregled proizvodne dokumentacije, transfere proizvoda i validacije procesa proizvodnje.

Portfelj od oko 55 različitih supstanci iza sebe ima i zavidan broj kupaca, kako novih tako i dugogodišnjih, vjernih koji prema Osiguranju kvalitete upućuju razne upite i zahtjeve. Svakodnevno davanje stručnih mišljenja, konzultacije i druge pomoći pri rješavanju stručnih problema rad čine izazovnim, zanimljivim i vrlo dinamičnim. Tu su i povremene interne, eksterne i regulatorne inspekcije koje su vrlo važan dio naših poslovnih aktivnosti, kroz koje pokazujemo koliko odgovorno obavljamo svoj posao i ponosno predstavljamo svoj svakodnevni rad. To je dio posla u sklopu kojeg čovjek s jedne strane jasno vidi rezultate svoga rada, dok je s drugo to istovremeno i izazov jer slijediti strogu farmaceutsku regulativu i osiguravati ispunjenje propisanih zahtjeva vrlo je zahtjevno.

Sudjelujemo i u održavanju, primjeni i unapređivanju sustava kvalitete kao i praćenju te koordinaciji primjene regulative sustava kvalitete.

Ono što želim posebno istaknuti jest kako kvaliteta nije dužnost samo odjela Osiguranja kvalitete, nego svakog zaposlenika u našoj organizaciji, jer svakodnevnim odlukama i predanim radom našim kupcima i pacijentima isporučujemo sigurne i kvalitetne lijekove i u tome se vidi važnost našeg posla.

Ja svakako spadam među one osobe kojima je nešto teže prijateljima objasniti što točno radim i što moj posao podrazumijeva. U društvu sam obično ja zadužena za organizaciju zajedničkih putovanja i druženja, a moja najbolja prijateljica uvijek kaže da sam hodajući planer te da me ne može zamisliti u neorganiziranom i kaotičnom okruženju, što se odražava i na moju radnu svakodnevicu. Naravno, unatoč pomnom planiranju, ne bude mi ugodno kada nešto krene u neplaniranom smjeru, no i to me naučilo da se bolje nosim sa stresnim situacijama. U slobodno vrijeme boravim s obitelji, s mužem i kćeri, u prirodi, opušta me planinarenje, skijanje, uživanje u bjelini snijega i naravno upijanje sunca u proljeće i ljeto.

„Čovjek uči dok je živ!“ jedan je o najboljih savjeta koje sam dobila i odlično se može primijeniti na rad u PLIVI, koji je vrlo dinamičan i gdje se često susrećete s novim izazovima. Kod nas vlada zaista pozitivno ozračje i timski duh, puno je mlađih kolegica i kolega od koji svi možemo nešto novo naučiti. Upravo je učenje novih stvari uz razvoj ideja za poboljšanje postojećih procesa, mentoriranje mladih kolega, izgradnju uspješnih odjela i međusobnu suradnju ono što me motivira. Ponosna sam što radim za ovako veliku i poznatu kompaniju, a nadolazećim generacijama bih savjetovala da budu znatiželjni i marljivi te, prije svega – svoji. Nemojte slijediti unaprijed definirane obrasce nego izgradite vlastiti put.

Podijelite ovu stranicu: