Moja obitelj i prijatelji slažu se u jednom – PLIVA i Teva bave se poslom koji utječe na ljude i mnogima poboljšava kvalitetu života. Jako je lijep osjećaj biti dio toga.

Povodom Međunarodnog dana žena upoznajte naše vrijedne kolegice.

Naša kolegica Sanja Lukač radi na poziciji Više direktorice Lanca opskrbe Operacija Zagreb za koji kaže da je poput „ljepila“ koje povezuje ostale timove Operacija. U kratkom je razgovoru s nama podijelila dio svoje radne svakodnevnice.

Moj put u PLIVI započeo je prije 27 godina, kada sam se odmah nakon završetka studija na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu, smjer farmacija, odlučila prijaviti na natječaj za posao upravo u PLIVI. U srednjoj školi farmacija mi nije bila prvi izbor te sam se dugo dvoumila između studija matematike i medicine, a na kraju sam odabrala farmaciju jer mi se činila njihovim idealnim spojem. Za vrijeme studija volontirala sam u savjetovalištu za prehranu vrhunskih sportaša i bila sam uvjerena da je to ono što želim raditi i nakon diplome. No, kako to obično biva, život je moje planove malo promijenio. Zadnjih osam godina radim na poziciji Više direktorice Lanca opskrbe Operacija Zagreb. Moj posao je vrlo dinamičan i zanimljiv, jer je svaki dan drukčiji od drugih i to je ono što ovaj posao čini posebnim. Dodatno, rad u velikoj korporaciji ima mnogo prednosti jer nudi mogućnost mijenjanja poslova te stjecanja novih znanja i razvoja u različitim područjima, a da ste pri tom i dalje zaposleni u toj istoj kompaniji. Uzevši to sve u obzir, kao i prilike koje nam PLIVA i Teva nude, iskreno ću reći kako niti jednom nisam požalila što se moji studenski planovi nisu ostvarili. 😊

Lanac opskrbe je na neki način „ljepilo“ koje povezuje ostale timove Operacija. Svi imamo zajednički cilj – osigurati našim pacijentima kvalitetan lijek na vrijeme.

Da bismo to ostvarili, probleme moramo rješavati odmah, što znači da smo u stalnoj komunikaciji ne samo sa timovima Operacija, već i s drugim Globalnim timovima i timovima na brojnim tržištima. Naša radna svakodnevnica zna biti dosta zahtjeva i izazovna jer često moramo paralelno raditi na nekoliko stvari te procesuirati veliki broj informacija odjednom. Farmaceutska je industrija visoko regulirana, no suprotno onome što mnogi misle, to ne znači da nema kreativnosti. Kreativnost i razmišljanje „out of the box“, uz poštivanje svih pravila i regulative, te interakcija s različitim timovima upravo su ono zbog čega volim svoj posao.

Globalna kriza posljednjih nekoliko godina, u kombinaciji s pandemijom COVID-a, značajno je produžila vrijeme isporuke polaznih materijala, a raspoložive količine nekih materijala na tržištu manje su od potražnje, što dodatno komplicira naš posao. Na nama je, između ostalog, da za to pronađemo rješenje i moram priznati da je odličan osjećaj kada to uspijemo i osiguramo potreban materijal na vrijeme kako bi se planirana proizvodnja i ostvarila. Rješavanje problema i izbjegavanje komplikacija kao rezultata neplaniranih događaja ispunjava veći dio mog dana. No uvijek se nađe vremena za kratak predah i malo smijeha s članovima mog tima.

Mnogo je toga što me u radnom okruženju gura naprijed. Ono što me posebno motivira, uz činjenicu da proizvodimo kvalitetne lijekove čija cijena omogućava njihovu dostupnost svima, moj su tim i njihov entuzijazam, ali i velika želja mladih kolega za učenjem i napretkom. Greške su normalan dio posla te često iskoristim priliku i s njima podijelim savjet koji sam i ja jednom dobila od iskusnijih kolega - nije opasno griješiti, već je opasno grešku sakrivati.

Uz ovako dinamičnu radnu i životnu svakodnevicu često mi nedostaje slobodnog vremena, no zahvaljujući potpori svoje obitelji i bližnjih uspijevam se dobro organizirati. Ponosna sam majka jednog mladića i dvije djevojke. Moje kćeri još su u osnovnoj školi i imaju mnoštvo interesa i izvanškolskih aktivnosti, stoga se u slobodno vrijeme tijekom radnog tjedna pretvaram u njihovog privatnog vozača,  dok sam vikendima njihov vatreni navijač. Imamo i sedmogodišnju kujicu, no kako moja djeca uz sve obveze gotovo nemaju slobodnog vremena za večernje šetnje, tu sam  obavezu preuzela ja i moram priznati da mi tih pola sata šetnje u tišini pomaže napuniti baterije i isprazniti glavu za sljedeći radni dan. 

Gledajući unatrag na vlastito poslovno putovanje i karijeru, mlađim bih generacijama na prvom mjestu savjetovala da budu strpljivi. Poslušajte ponekad i starije kolege, iskoristite prilike koje vam se nude i tjerajte nas sve zajedno da vam osiguramo nove izazove, jer bez njih nema napretka.

 

Podijelite ovu stranicu: