Azitromicin - priča o uspjehu

In memoriam Gabrijela Kobrehel 1941.-2023.

Vaš izniman doprinos znanosti i medicini ostat će zauvijek zapamćen.

Kada bi vas netko pitao koja su najveća dostignuća u hrvatskoj znanstvenoj povijesti ili koji su Hrvati mijenjali svijet, vjerojatno bi vam na um prvo pali velikani poput Nikole Tesle, Ruđera Boškovića ili Lavoslava Ružičke. Međutim, s jednim od najvećih uspjeha u hrvatskoj znanosti gotovo sigurno ste barem jednom u životu bili u doticaju, a da možda niste ni bili svjesni njegove važnosti.

Gabrijela Kobrehel, Gorjana Radobolja-Lazarevski, Zrinka Tamburašev i Slobodan Đokić znanstvenici su PLIVINOG Istraživačkog instituta koji su prije više od tri desetljeća otkrićem azitromicina PLIVU i Hrvatsku pridružili elitnim, malobrojnim farmaceutskim kompanijama i državama s vlastitim lijekom. Azitromicin, tada novi antibiotik širokog antibakterijskog spektra sa superiornim svojstvima u liječenju raznovrsnih infekcija, sintentiziran je i patentno zaštićen 1981. godine, a proizvodnja gotovog lijeka pod zaštićenim imenom Sumamed® započela je sedam godina kasnije, 1988. godine.

Može se reći kako je priča o azitromicinu krenula još dvadesetih godina prošlog stoljeća u tadašnjoj tvornici Kaštel, prethodnici PLIVE, čija je strategija uključivala i istraživački rad na novim kemijskim entitetima. Zahvaljujući dugogodišnjem poticanju znanstveno-istraživačkog rada, pod vodstvom nobelovca prof. dr. sc. Vladimira Preloga 1952. godine osnovan je PLIVIN istraživački institut, što je stvorilo preduvjete za jedno od najbitnijih svjetskih otkrića – azitromicin.

Uspjehom skupine znanstvenika s početka ove priče omogućeno je stvaranje snažne PLIVE koja je nedugo nakon toga u razdoblju od 1994. do 1998. ušla u fazu intenzivnog rasta, tijekom kojeg je značajnim ulaganjima u istraživanje i razvoj stvorila pretpostavke za visoke stope rasta u budućnosti.

Godinu 1998. obilježile su značajne investicije koje su, sve do nedavno završenog investicijskog ciklusa mjerenog u milijardama kuna, bile najveće u povijesti kompanije. Registriranjem Sumameda® na brojnim svjetskim tržištima započelo je PLIVINO snažno orijentiranje na izvoz, a partnerstvo s američkim gigantom Pfizerom za PLIVU je značilo mogućnost poslovnog i istraživačkog širenja, ali i rast prihoda. 

PLIVINI znanstvenici koji su otkrili azitromicin 2000. godine proglašeni su „Herojima kemije 2000“ zbog svog doprinosa globalnoj znanosti i medicini, što je bila još jedna potvrda kako će ovi znanstvenici, zajedno s PLIVOM i Hrvatskom, u povijesti ostati upamćeni kao oni koji su mijenjali svijet na bolje. Zbog iznimnih svojstava azitromicin je izazvao revoluciju u liječenju antibioticima i postao jedan od najuspješnijih lijekova u cijelome svijetu. Osobine Sumameda® toliko su jedinstvene i različite od ostalih antibiotika da je na početku njegove kliničke primjene trebalo preispitati dotadašnje uvriježene stavove. Toliko je bio poseban da je dobio i posebno ime: Summa summarum medicinae.

I danas, nakon 30 godina široke upotrebe, priča o azitromicinu nastavlja se i dalje, a samo u zadnjih 18 mjeseci u znanstvenim časopisima objavljeno je više od 600 radova na temu ovog lijeka.

Današnja PLIVA proizvodi i izvozi više nego ikada prije u svojoj povijesti, a azitromicin je sve ovo vrijeme bio i ostao jedan od najuspješnijih svjetskih antibiotika. Osim iznimnog doprinosa znanosti i medicini, ovaj je lijek omogućio poboljšanje kvalitete života na globalnoj razini, što je i čitavo stoljeće od osnutka kompanije i dalje glavna misija PLIVINIH zaposlenika.

Podijelite ovu stranicu:

Možda vas zanima

Svečana dodjela nagrada pobjednicima natječaja Zajedno prema zdravlju 2023.

Svečana dodjela nagrada pobjednicima natječaja Zajedno prema zdravlju 2023.

Plivaši sportaši: "Važno je da vidimo i osjetimo napredak, ali i da budemo zadovoljni i ispunjeni sa...

Plivaši sportaši: "Važno je da vidimo i osjetimo napredak, ali i da budemo zadovoljni i ispunjeni sami sobom"

PLIVA dobitnica nagrade za najuspješniju generičku kompaniju u komercijalnom poslovanju 2022. godine

PLIVA dobitnica nagrade za najuspješniju generičku kompaniju u komercijalnom poslovanju 2022. godine

Potpisan ugovor o suradnji Sveučilišta u Splitu, Medicinskog fakulteta u Splitu i PLIVE

Potpisan ugovor o suradnji Sveučilišta u Splitu, Medicinskog fakulteta u Splitu i PLIVE

PLIVA je krenula s novim izdanjem natječaja Zajedno prema zdravlju

PLIVA je krenula s novim izdanjem natječaja Zajedno prema zdravlju

"Compliance je vrlo dinamično područje rada koje nas tjera da neprestano učimo kako bismo bili još b...

"Compliance je vrlo dinamično područje rada koje nas tjera da neprestano učimo kako bismo bili još bolji u onome što radimo"

"Najviše me motivira kada se projekti na kojima radimo razviju u proizvode koji će nekome poboljšati...

"Najviše me motivira kada se projekti na kojima radimo razviju u proizvode koji će nekome poboljšati kvalitetu života"

Priče njegovatelja – savjeti osoba koje su to prošle

Priče njegovatelja – savjeti osoba koje su to prošle