Dodijeljene nagrade najuspješnijim mladim kristalografima u Hrvatskoj

Uspješno završilo natjecanje Ljepota kristalnih ploha

Zagreb, 2. lipnja 2017. – Nevjerojatno iskustvo kojeg ćemo se uvijek sjećati sa smiješkom. Neprocjenjivo vrijeme provedeno sa školskim kolegama i zajednički usponi i padovi koji su nam uvijek bili poticaj. Miješanje različitih emocija – od početnih ushićenja do razočaranja, prihvaćanja neuspjeha, upornosti i želje za ponovnim pokušajima. Trud koji se zaista isplatio jer smo se dobro zabavili i puno naučili. Sve su to riječi kojima su učenici i profesori iz svih krajeva Hrvatske opisali svoja iskustva iz sudjelovanja u Ljepoti kristalnih ploha, jedinstvenom natjecanju u izvođenju kristalnog rasta, odnosno kristalizacije zadanog materijala. Glavni je cilj natjecanja, koje organiziraju Hrvatska udruga kristalografa, Hrvatska kristalografska zajednica i PLIVA Hrvatska, stvoriti pozitivan stav prema znanosti, istraživanju i učenju pomoću neposrednog iskustva među mlađim generacijama te doprinijeti što kvalitetnijem obrazovanju. Najuspješniji sudionici drugog natjecanja danas su u PLIVINOM Istraživačkom institutu proglašeni najboljim mladim kristalografima u Hrvatskoj te su im dodijeljene diplome i vrijedne nagrade za njihov rad i trud.

„Ponovnom organizacijom natjecanja Ljepota kristalnih ploha željeli smo dodatno doprinijeti kvalitetnom obrazovanju, približiti kristalografiju učenicima, ali i potaknuti ih na razmišljanje o prednostima koje donosi odabir prirodnih znanosti kao životnog zanimanja. Čestitam svim pobjednicima, ali i svim sudionicima natjecanja te pozivam sve škole u Hrvatskoj da se prijave na sljedeće izdanje natjecanja i uživaju u zanimljivim pokusima, čarima timskog rada, novim iskustvima i obilju zabave koje natjecanje donosi“, izjavio je dr. sc. Aleksandar Višnjevac, predsjednik Hrvatske udruge kristalografa i jedan od članova stručne komisije.

„Često nismo ni svjesni da su kristali svugdje oko nas – u našim mobilnim uređajima, televizorima, računalima… Gotovo da nema industrijske grane u kojoj kristali ne igraju važnu ulogu, stoga su ovakva natjecanja, u kojima potičemo interes mladih talenata za kemiju, a osobito kristale, važna za daljnju budućnost znanstvenog i tehnološkog napretka i razvoja u Hrvatskoj. Uz to, veseli nas što imamo mogućnost razvijati natjecateljski i timski duh te ohrabrivati mlade ljude da uđu u svijet znanosti i tako ostave svoj trag u društvu“, istaknuo je prof. dr. sc. Ernest Meštrović, viši direktor istraživanja i razvoja TAPI-ja i voditelj projekta u PLIVI.

„PLIVA se kao farmaceutski lider u regiji redovito uključuje u različite projekte usmjerene na rad s učenicima, potičući ih da razvijaju istraživački duh i usmjeravajući ih u područje znanosti na zanimljiv, zabavan i inspirativan način. Ljubav prema istraživanju razvija se od malih nogu, a za stvaranje kvalitetnih mladih znanstvenika nužno je poticati njihovu znatiželju i ulagati u njihovo obrazovanje. Već sad se veselimo sljedećem izdanju natjecanja, daljnjoj popularizaciji znanosti i nastavku PLIVINIH ulaganja u mlade talente koji će, čvrsto vjerujemo, stasati u vrijednu generaciju novih znanstvenika i stručnjaka u svojim područjima“, izjavio je Mihael Furjan, predsjednik Uprave PLIVE Hrvatska.

Natjecanje Ljepota kristalnih ploha namijenjeno je učenicima od sedmog razreda osnovne škole do završnog razreda gimnazija, strukovnih i obrtničkih škola u Hrvatskoj, a provodi se u trima kategorijama, pri čemu je zadatak natjecatelja u određenom vremenskom razdoblju pripraviti što veći i pravilniji kristal. Ove je godine natjecanje okupilo više od 500 učenika iz cijele Hrvatske koji su izvodili pokuse, vodili bilješke i mjerenja te nakon toga obrađivali rezultate na temelju svojih opažanja i poznavanja školskog gradiva. Kristale i laboratorijske dnevnike potom su dostavljali stručnoj komisiji koja je ocjenjivala nekoliko elemenata – monokristalnost, pravilnost bridova, pravilnost i razvijenost ploha, bistrinu, masu i laboratorijski dnevnik.

Najuspješniji osnovnoškolci u kategoriji rasta organske soli bili su timovi OŠ Antuna Nemčića Gostovinskog iz Koprivnice, OŠ Đure Estera također iz Koprivnice te OŠ Varaždin. Najuspješniji srednjoškolski timovi u toj kategoriji bili su timovi Prirodoslovno-tehničke škole iz Splita i tim Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca. U kategoriji rasta anorganske soli posebno su se istaknuli osnovnoškolski timovi OŠ Vladimira Nazora iz Pazina, Prve osnovne škole iz Dugava u Zagrebu i OŠ Turanj iz Karlovca te srednjoškolski timovi Gimnazije Vladimira Nazora iz Zadra, Prirodoslovne škole Vladimira Preloga iz Zagreba, Gimnazije Sisak i Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca koji su podijelili treće mjesto. Osnovnoškolci s najviše prikupljenih bodova u izazovnoj kategoriji sinteze i kristalizacije anorganskog spoja bili su timovi OŠ Dolac iz Rijeke, OŠ Antuna Nemčića Gostovinskog iz Koprivnice i OŠ Josipa Pupačića iz Omiša. Kao najbolji srednjoškolski timovi u toj kategoriji istaknuli su se timovi Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca, Gimnazije Bjelovar i Prirodoslovne škole Vladimira Preloga iz Zagreba.

Svi su učenici bili podijeljeni u timove od najviše troje članova, na čelu s mentorom koji ih je vodio kroz uzbudljiv i čudesan svijet kristala i njihovog rasta. Dodatna znanja o svijetu kristala, ali i drugim zanimljivim područjima kemije, kemijske tehnologije i drugih srodnih grana, najbolji će sudionici imati prilike steći i kroz razgovor s PLIVINIM stručnjacima u okviru organiziranog posjeta PLIVINOM Istraživačkom institutu u Zagrebu.

Ukupan poredak svih sudionika osnovnih škola dostupan je ovdje, a svih sudionika srednjih škola ovdje. Više informacija o natjecanju dostupno je na službenoj Facebook stranici projekta.

Podijelite ovu stranicu:

Za dodatne informacije molimo da nas kontaktirate:

Tamara Sušanj Šulentić
Direktorica Komunikacija
PLIVA HRVATSKA d.o.o.

Tel: +385 1 3724 852
Fax: +385 1 3724 358
E-mail: tamara.susanj-sulentic@PLIVA.hr

Možda vas zanima

Teva Pharmaceuticals dobila oznaku migraine-friendly radnog mjesta

Teva Pharmaceuticals dobila oznaku migraine-friendly radnog mjesta

Novo izdanje natječaja Zajedno prema zdravlju(2)

Novo izdanje natječaja Zajedno prema zdravlju(2)

Teva objavila izvješće o napretku u zaštiti okoliša, društvenoj odgovornosti i upravljanju za 2021. ...

Teva objavila izvješće o napretku u zaštiti okoliša, društvenoj odgovornosti i upravljanju za 2021. godinu

TEVA najavila donacije osnovnih lijekova za ukrajinske izbjeglice

TEVA najavila donacije osnovnih lijekova za ukrajinske izbjeglice

Meet the expert – Jasna Pintarić

Meet the expert – Jasna Pintarić

Meet the expert – Paula Lindić

Meet the expert – Paula Lindić

Meet the expert – Ranka Tomljenović

Meet the expert – Ranka Tomljenović

PLIVA donirala 200.000 kuna udrugama koje brinu o pacijentima

PLIVA donirala 200.000 kuna udrugama koje brinu o pacijentima

Upoznajte finaliste natječaja "Zajedno prema zdravlju"

Upoznajte finaliste natječaja "Zajedno prema zdravlju"

"Put lijekova" sve je važniji pacijentima

"Put lijekova" sve je važniji pacijentima