Meet the expert – Jasna Pintarić

„Dani u Lancu opskrbe su sve samo ne rutinski“

Jasna Pintarić voditeljica je tima Lanca opskrbe regije JIE, koji se kao podrška Komercijalnom poslovanju bavi nabavom gotovih proizvoda za tržište čitave regije.

Na svima u Lancu opskrbe je velika odgovornost jer zajedno s našim kolegama osiguravamo pristup tržištu i pravodobnu opskrbu lijekova milijunima pacijenata, među kojima su naši prijatelji, poznanici i članovi obitelji. U našem portfoliju nalazi više od 1000 gotovih proizvoda, koje nabavljamo od 30ak dobavljača s Tevinih proizvodnih lokacija i 50ak dobavljača od treće strane (proizvođači izvan Teva grupe).

U Lancu opskrbe sam počela raditi prije otprilike 7 godine, a moja karijera u PLIVI je započela prije 20ak u odjelu Financija, nakon završenog Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Oba odjela, i Financije i Lanac opskrbe, su dio podrške Komercijalnom poslovanju JiE, pa prijelaz između te dvije funkcije nije bio toliko drastičan, jer sam na obje radila s kolegama na tržištima naše Regije i njihovim funkcijama podrške. Poslovni procesi i prioriteti u sklopu Financija i Lanca opskrbe se dosta razlikuju, no povezuju nas zajednički ciljevi zbog čega uvijek, bez obzira na određene razlike, radimo kao jedan tim.

Tipičan radni dan sve je samo ne tipičan. Podrazumijeva, između ostalog, koordinaciju s mojim timom oko statusa proizvoda za koje trebamo osigurati opskrbu. Zajedno analiziramo one proizvode s kojima imamo poteškoća ili kašnjenja u opskrbi, ispitujemo mogućnosti i pronalazimo rješenja kojima osiguravamo njezin kontinuitet, tražimo načine kako unaprijediti efikasnost suradnje tržišta i proizvodnih lokacija, te nastojimo biti što učinkovitiji medijator među njima. Ono s čime se susrećemo tijekom gotovo svih naših radnih dana je vrlo često i reprioritizacija dnevnih obaveza. Obično dani započinju s unaprijed planiranim obavezama i sastancima, ali onda odjednom primamo poziv ili informaciju zbog kojih se dnevni ritam prioriteta mijenja, a ranije spomenuti plan i raspored brzo padaju u vodu. Ne mogu reći da nam nedostaje dinamike u svakodnevnim obavezama niti da dane provodimo rutinski. J

S jedne strane surađujemo s velikim brojem dobavljača gdje su jedan od dnevnih prioriteta i operativni dogovori s kolegama na proizvodnim lokacijama oko isporuke robe, njenog ubrzavanja, promjene u strukturi isporuke ili rasporedu dolazaka. S druge strane, tu su naši kolege u Komercijalnom poslovanju s kojima sustavno pratimo dinamiku naše prodaje, procjene buduće prodaje i njihovu točnost, a sve u cilju osiguranja pravodobne opskrbe naših tržišta, te kao odgovor na potrebe pacijenata i ostalih dionika poput veledrogerija, ljekarni i bolnica.

Trudim se s prijateljima ne razgovarati prečesto o poslu, ali kada i ta tema dođe na dnevni red znaju mi reći kako imaju osjećaj da je posao koji oni rade “neopipljiv“ i da je jako teško vidjeti učinak onoga što rade na krajnji rezultat. Meni je s druge strane jako drago jer vidim i vjerujem kako je posao osiguranja kontinuiteta opskrbe lijekovima vrlo opipljiv. Moto onoga što mi radimo bi slobodno mogao biti „we make things happen“ jer Ili imaš lijek u ljekarni kada ga trebaš, ili ga nemaš. Činjenica da vaši prijatelji i bližnji znaju da ste, između ostalih sudionika u tom lancu, i vi za to zaduženi, nosi visoki osjećaj odgovornosti.

Na samom početku rada u PLIVI, kada sam još bila pripravnik, dobila sam najbolji savjet koji i danas primjenjujem u poslovanju. Prilikom polaganja pripravničkog ispita kolegica me pitala me što mislim - je li bolje da na tržištu imamo viška lijekova ili da nam nedostaje zaliha? Na što sam ja odmah odgovorila: „Naravno da je bolje da ima viška. Nikako nije dobro da nedostaje.“ Na primjeru mi je tada objasnila koji su rizici ukoliko zaliha ima previše i što se događa, ako se one ne uspiju prodati te dodala da ću kada naučim postići optimalan nivo zaliha znati i točan odgovor na to pitanje. Danas svakodnevno, zajedno s mojim sjajnim timom Lanca opskrbe JIE, tražim odgovor na pitanje kako postići optimalan nivo zaliha.

Upravo za to bih i danas rekla da je najzahtjevniji dio mog posla. Kako da za svih 1000 proizvoda na tržištima naše regije osiguramo da s jedne strane ničega nema premalo, te s druge ničega ne fali.

Ponosna sam što mogu reći da radim u PLIVI. Skoro pa uvijek kada u razgovoru kažem da radim u PLIVI, moji sugovornici to komentiraju s puno poštovanja. Svih ovih 20 godina radim u istoj kompaniji, ali sam imala priliku promijeniti čitav niz radnih mjesta, rotirale su mi se uloge i odgovornosti, mijenjali zadaci i prioriteti, te sam se razvijala i rasla zajedno s kompanijom, što rijetko koja kompanija u Hrvatskoj nudi.

Pandemija i njena ograničenja utjecala su na naše životne navike, kako one poslovne tako i privatne. U slobodno vrijeme volim putovati, učiti o drugim kulturama i lokalnim običajima. Putovanja van granica Hrvatske bila su svedena na minimum u posljednje dvije godine, ali smo zato dobili priliku više se posvetiti istraživanju naše zemlje. Naša obala je prekrasna - Dalmacija i Istra su moje uobičajene destinacije za opuštanje, ali Slavonija, Baranja i ostale kontinentalne regije, koje do sada nisam često posjećivala, sve se češće nađu u mojim planovima za odmor i druženja s prijateljima.

Za sve koji se žele razvijati i napredovati, PLIVA i Teva u Hrvatskoj nude pregršt prilika i mogućnosti, koje je u okruženju teško pronaći. Kompanija smo koja od samih svojih početaka ima jako čvrste temelje, koja se kontinuirano iz godine u godinu razvija i raste. Ponekad mi se čini da uzimamo „zdravo za gotovo“ sve ovo što nam se nudi u sklopu PLIVE i Teve. Mi smo vrlo dinamična korporacija, koja teži postizanju što veće efikasnosti i svakodnevno nas uči kako podizati ljestvicu naše uspješnosti, kako u odjelu, tako i individualno. Zaposlenici imaju mogućnost razvijati karijere radeći u inovativnom te multidisciplinarnom radnom okruženju s nizom profesionalaca koji su vrhunski stručnjaci u svojim područjima i od kojih svi možemo jako puno naučiti, čime samom razvoju karijere daje dodatnu dimenziju i širinu.

Podijelite ovu stranicu:

Možda vas zanima

Svečana dodjela nagrada pobjednicima natječaja Zajedno prema zdravlju 2023.

Svečana dodjela nagrada pobjednicima natječaja Zajedno prema zdravlju 2023.

Plivaši sportaši: "Važno je da vidimo i osjetimo napredak, ali i da budemo zadovoljni i ispunjeni sa...

Plivaši sportaši: "Važno je da vidimo i osjetimo napredak, ali i da budemo zadovoljni i ispunjeni sami sobom"

PLIVA dobitnica nagrade za najuspješniju generičku kompaniju u komercijalnom poslovanju 2022. godine

PLIVA dobitnica nagrade za najuspješniju generičku kompaniju u komercijalnom poslovanju 2022. godine

Potpisan ugovor o suradnji Sveučilišta u Splitu, Medicinskog fakulteta u Splitu i PLIVE

Potpisan ugovor o suradnji Sveučilišta u Splitu, Medicinskog fakulteta u Splitu i PLIVE

PLIVA je krenula s novim izdanjem natječaja Zajedno prema zdravlju

PLIVA je krenula s novim izdanjem natječaja Zajedno prema zdravlju

"Compliance je vrlo dinamično područje rada koje nas tjera da neprestano učimo kako bismo bili još b...

"Compliance je vrlo dinamično područje rada koje nas tjera da neprestano učimo kako bismo bili još bolji u onome što radimo"

"Najviše me motivira kada se projekti na kojima radimo razviju u proizvode koji će nekome poboljšati...

"Najviše me motivira kada se projekti na kojima radimo razviju u proizvode koji će nekome poboljšati kvalitetu života"

Azitromicin - priča o uspjehu

Azitromicin - priča o uspjehu