PLIVA i PMF uz više od 6 milijuna kuna potpore EU fondova uspješno završili projekt Met4Pharm

Zagreb, 5. travnja 2016. – Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF) i PLIVA predstavili su 5. travnja 2016. godine rezultate projekta razvoja novih metodologija za kontrolu procesa priprave lijekova – Met4Pharm.

Među više od 15 projekata financiranih sredstvima EU fondova, PMF je uz potporu PLIVE uspješno priveo kraju Met4Pharm – projekt ukupno vrijedan više od sedam milijuna kuna. Jedan je ovo od rijetkih primjera uspješne suradnje znanstvenih institucija i gospodarskih subjekata i dio pozitivnog trenda osiguravanja sredstava Europske unije za značajna ulaganja u znanost koja izravno doprinose konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva.

Projekt Met4Pharm trajao je 16 mjeseci i omogućio je nabavku novog uređaja za nuklearnu magnetsku rezonanciju kakav u vlasništvu nema ni jedna obrazovna institucija u Hrvatskoj. Troje novih mladih stručnjaka koji su kroz Met4Pharm prošli dodatnu edukaciju zaposleni su u Istraživanju i razvoju, odnosno Kontroli kvalitete u PLIVI, a u izradi su i tri doktorske disertacije. Nabavljene tehnologije ostaju u vlasništvu PMF-a pa će tako brojni studenti imati priliku raditi s najsofisticiranijim tehnologijama, što će ujedno doprinijeti daljnjoj edukaciji i lakšoj prilagodbi mladih stručnjaka potrebama tržišta rada.

Jedan od glavnih uspjeha Met4Pharma razvoj je metodologije koja će omogućiti bržu, učinkovitiju i jeftiniju analizu produkata kemijskih reakcija i samim time smanjiti upotrebu opasnih tvari u farmaceutskoj industriji. Preliminarni podaci i rezultati razvoja pokazali su uspješnost korištenja tehnologija, a u narednih godinu dana oni će biti provjereni na većem broju projekata.

Svečanom predstavljanju rezultata prisustvovao je i ministar znanosti, obrazovanja i športa, prof. dr. sc. Predrag Šustar, kao i brojni uvaženi predstavnici stručne i znanstvene zajednice koji su se upoznali s ostvarenim ciljevima Met4Pharma i budućim izazovima u farmaceutskoj industriji.

Prof. dr. sc. Predrag Novak, voditelj projekta i profesor na Kemijskom odsjeku PMF-a, istaknuo je da znanstvene organizacije imaju izvrstan potencijal za razvoj gospodarstva utemeljenog na inovacijama, a uz snažnu potporu korporativnog sektora i povlačenje novca iz EU fondova taj se potencijal može u potpunosti ostvariti.

„Ovim projektom još jednom smo potvrdili izvrsnost PMF-a, ali i sve prednosti koje donosi suradnja s domaćim kompanijama, jer dobiti ovako značajna sredstva znači da smo konkurentni i možemo se mjeriti s drugim znanstvenim institucijama u Europi, ali i u svijetu“, istaknuo je Novak.

Koordinator projekta u PLIVI, prof. dr. sc. Ernest Meštrović, istaknuo je: „Za nas znanstvenike i stručnjake nema ljepšeg saznanja od dodatnih ulaganja u sofisticiranu opremu. Met4Pharm na dobrobit je sviju, a posebice mladih stručnjaka, uspješno povezao znanost i gospodarstvo jer osim povećanja konkurentnosti hrvatske znanosti trajno smo osigurali tehnologije na kojima će raditi naši studenti, budući znanstvenici.“

 Mihael Furjan, predsjednik Uprave PLIVE, dodao je: „PLIVA već godinama uspješno surađuje s akademskom zajednicom i brojnim fakultetima na konkretnim projektima koji predstavljaju čvrst temelj za napredak i razvoj hrvatskoga gospodarstva u budućnosti. I dalje ćemo nastaviti s ulaganjima u znanost jer u konačnici želimo omogućiti mladim znanstvenicima i stručnjacima da ostanu i grade međunarodnu karijeru iz Hrvatske.“

Podijelite ovu stranicu:

Za dodatne informacije, kontaktirajte:

Tamara Sušanj Šulentić
Direktorica Komunikacija
PLIVA HRVATSKA d.o.o.

Tel: +385 1 3724 852
Fax: +385 1 3724 358
E-mail: tamara.sulentic@pliva.hr

Možda vas zanima

Svečana dodjela nagrada pobjednicima natječaja Zajedno prema zdravlju 2023.

Svečana dodjela nagrada pobjednicima natječaja Zajedno prema zdravlju 2023.

Plivaši sportaši: "Važno je da vidimo i osjetimo napredak, ali i da budemo zadovoljni i ispunjeni sa...

Plivaši sportaši: "Važno je da vidimo i osjetimo napredak, ali i da budemo zadovoljni i ispunjeni sami sobom"

PLIVA dobitnica nagrade za najuspješniju generičku kompaniju u komercijalnom poslovanju 2022. godine

PLIVA dobitnica nagrade za najuspješniju generičku kompaniju u komercijalnom poslovanju 2022. godine

Potpisan ugovor o suradnji Sveučilišta u Splitu, Medicinskog fakulteta u Splitu i PLIVE

Potpisan ugovor o suradnji Sveučilišta u Splitu, Medicinskog fakulteta u Splitu i PLIVE

PLIVA je krenula s novim izdanjem natječaja Zajedno prema zdravlju

PLIVA je krenula s novim izdanjem natječaja Zajedno prema zdravlju

"Compliance je vrlo dinamično područje rada koje nas tjera da neprestano učimo kako bismo bili još b...

"Compliance je vrlo dinamično područje rada koje nas tjera da neprestano učimo kako bismo bili još bolji u onome što radimo"

"Najviše me motivira kada se projekti na kojima radimo razviju u proizvode koji će nekome poboljšati...

"Najviše me motivira kada se projekti na kojima radimo razviju u proizvode koji će nekome poboljšati kvalitetu života"

Azitromicin - priča o uspjehu

Azitromicin - priča o uspjehu