PLIVA i PMF uz više od 6 milijuna kuna potpore EU fondova uspješno završili projekt Met4Pharm

Zagreb, 5. travnja 2016. – Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF) i PLIVA predstavili su 5. travnja 2016. godine rezultate projekta razvoja novih metodologija za kontrolu procesa priprave lijekova – Met4Pharm.

Među više od 15 projekata financiranih sredstvima EU fondova, PMF je uz potporu PLIVE uspješno priveo kraju Met4Pharm – projekt ukupno vrijedan više od sedam milijuna kuna. Jedan je ovo od rijetkih primjera uspješne suradnje znanstvenih institucija i gospodarskih subjekata i dio pozitivnog trenda osiguravanja sredstava Europske unije za značajna ulaganja u znanost koja izravno doprinose konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva.

Projekt Met4Pharm trajao je 16 mjeseci i omogućio je nabavku novog uređaja za nuklearnu magnetsku rezonanciju kakav u vlasništvu nema ni jedna obrazovna institucija u Hrvatskoj. Troje novih mladih stručnjaka koji su kroz Met4Pharm prošli dodatnu edukaciju zaposleni su u Istraživanju i razvoju, odnosno Kontroli kvalitete u PLIVI, a u izradi su i tri doktorske disertacije. Nabavljene tehnologije ostaju u vlasništvu PMF-a pa će tako brojni studenti imati priliku raditi s najsofisticiranijim tehnologijama, što će ujedno doprinijeti daljnjoj edukaciji i lakšoj prilagodbi mladih stručnjaka potrebama tržišta rada.

Jedan od glavnih uspjeha Met4Pharma razvoj je metodologije koja će omogućiti bržu, učinkovitiju i jeftiniju analizu produkata kemijskih reakcija i samim time smanjiti upotrebu opasnih tvari u farmaceutskoj industriji. Preliminarni podaci i rezultati razvoja pokazali su uspješnost korištenja tehnologija, a u narednih godinu dana oni će biti provjereni na većem broju projekata.

Svečanom predstavljanju rezultata prisustvovao je i ministar znanosti, obrazovanja i športa, prof. dr. sc. Predrag Šustar, kao i brojni uvaženi predstavnici stručne i znanstvene zajednice koji su se upoznali s ostvarenim ciljevima Met4Pharma i budućim izazovima u farmaceutskoj industriji.

Prof. dr. sc. Predrag Novak, voditelj projekta i profesor na Kemijskom odsjeku PMF-a, istaknuo je da znanstvene organizacije imaju izvrstan potencijal za razvoj gospodarstva utemeljenog na inovacijama, a uz snažnu potporu korporativnog sektora i povlačenje novca iz EU fondova taj se potencijal može u potpunosti ostvariti.

„Ovim projektom još jednom smo potvrdili izvrsnost PMF-a, ali i sve prednosti koje donosi suradnja s domaćim kompanijama, jer dobiti ovako značajna sredstva znači da smo konkurentni i možemo se mjeriti s drugim znanstvenim institucijama u Europi, ali i u svijetu“, istaknuo je Novak.

Koordinator projekta u PLIVI, prof. dr. sc. Ernest Meštrović, istaknuo je: „Za nas znanstvenike i stručnjake nema ljepšeg saznanja od dodatnih ulaganja u sofisticiranu opremu. Met4Pharm na dobrobit je sviju, a posebice mladih stručnjaka, uspješno povezao znanost i gospodarstvo jer osim povećanja konkurentnosti hrvatske znanosti trajno smo osigurali tehnologije na kojima će raditi naši studenti, budući znanstvenici.“

 Mihael Furjan, predsjednik Uprave PLIVE, dodao je: „PLIVA već godinama uspješno surađuje s akademskom zajednicom i brojnim fakultetima na konkretnim projektima koji predstavljaju čvrst temelj za napredak i razvoj hrvatskoga gospodarstva u budućnosti. I dalje ćemo nastaviti s ulaganjima u znanost jer u konačnici želimo omogućiti mladim znanstvenicima i stručnjacima da ostanu i grade međunarodnu karijeru iz Hrvatske.“

Podijelite ovu stranicu:

Za dodatne informacije, kontaktirajte:

Tamara Sušanj Šulentić
Direktorica Komunikacija
PLIVA HRVATSKA d.o.o.

Tel: +385 1 3724 852
Fax: +385 1 3724 358
E-mail: tamara.sulentic@pliva.hr

Možda vas zanima

Teva Pharmaceuticals dobila oznaku migraine-friendly radnog mjesta

Teva Pharmaceuticals dobila oznaku migraine-friendly radnog mjesta

Novo izdanje natječaja Zajedno prema zdravlju(2)

Novo izdanje natječaja Zajedno prema zdravlju(2)

Teva objavila izvješće o napretku u zaštiti okoliša, društvenoj odgovornosti i upravljanju za 2021. ...

Teva objavila izvješće o napretku u zaštiti okoliša, društvenoj odgovornosti i upravljanju za 2021. godinu

TEVA najavila donacije osnovnih lijekova za ukrajinske izbjeglice

TEVA najavila donacije osnovnih lijekova za ukrajinske izbjeglice

Meet the expert – Jasna Pintarić

Meet the expert – Jasna Pintarić

Meet the expert – Paula Lindić

Meet the expert – Paula Lindić

Meet the expert – Ranka Tomljenović

Meet the expert – Ranka Tomljenović

PLIVA donirala 200.000 kuna udrugama koje brinu o pacijentima

PLIVA donirala 200.000 kuna udrugama koje brinu o pacijentima

Upoznajte finaliste natječaja "Zajedno prema zdravlju"

Upoznajte finaliste natječaja "Zajedno prema zdravlju"

"Put lijekova" sve je važniji pacijentima

"Put lijekova" sve je važniji pacijentima