Premijer Orešković otvorio PLIVIN pogon višenamjenske sinteze vrijedan pola milijarde kuna

Zagreb, 29. travnja 2016. – Otvaranje novog pogona višenamjenske sinteze u Savskom Marofu ujedno obilježava i kraj najvećeg investicijskog ciklusa u PLIVINOJ povijesti u vrijednosti većoj od milijardu kuna. Novo postrojenje TAPI-ja (Teva Active Pharmaceutical Ingredients) vrijedno pola milijarde kuna u pojedinim će segmentima udvostručiti PLIVINE proizvodne kapacitete na lokaciji u Savskom Marofu, a više od 95 posto proizvoda biti će namijenjeno izvozu na najveća svjetska tržišta.

Svečano je obilježeno pokretanje proizvodnje u novim postrojenjima PLIVE u Savskom Marofu, a novi pogon u rad je simbolično pustio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković. Premijeru Oreškoviću domaćini su bili predsjednik Uprave PLIVE, Mihael Furjan, izvršna direktorica TAPI Hrvatska Romana Šantar te R Ananth, predsjednik i glavni izvršni direktor TAPI-ja. Nakon uvodne prezentacije gosti su obišli novi proizvodni pogon te se upoznali s budućim projektima i izazovima u farmaceutskoj industriji.

„Pokretanje novih pogona kao što je ovaj višenamjenske sinteze u Savskom Marofu od velikog su značaja za PLIVU i Tevu, čija smo ponosna članica. Ovakve investicije omogućavaju transfer proizvoda i tehnologija te predstavljaju preduvjet za daljnje jačanje konkurentnosti i rast farmaceutske industrije u Hrvatskoj. Zadovoljni smo što možemo biti pozitivan primjer i drugim ulagačima. Zahvaljujući novim investicijama, upravo u godini kada obilježavamo 95 godina postojanja, proizvodimo i izvozimo značajno više nego ikada ranije“, istaknuo je Mihael Furjan, predsjednik Uprave PLIVE, te dodao: „Investicije, rast proizvodnje i izvoza glavni su pokretači rasta u Hrvatskoj što potvrđujemo i danas jer osim rasta proizvodnje i novih radnih mjesta ovaj projekt doprinosi razvoju lokalne i šire zajednice te indirektnom zapošljavanju na poslovima servisa i logistike.“

Predstavljajući Tevu kao jednog od najvećih privatnih ulagača u Hrvatskoj, R Ananth, predsjednik i glavni izvršni direktor TAPI-ja Teve, istaknuo je: „Teva kao jedna od najvećih farmaceutskih kompanija koja svakodnevno pomaže više od 200 milijuna ljudi u svijetu, prepoznala je kvalitetu i efikasnost procesa u Hrvatskoj. Znanje i iskustvo vrhunskih stručnjaka koji sudjeluju u stvaranju globalnih trendova u proizvodnji aktivnih farmaceutskih supstancija (API) tj. ljekovitih supstancija unutar lijekova od velikog su značaja za cijelu Teva grupu. Za investiciju u Savskom Marofu ključna je visoka kvaliteta naših proizvoda koju potvrđuju mnogobrojna odobrenja regulatornih agencija kao što je primjerice dozvola američke Agencije za hranu i lijekove, FDA, za izvoz na američko tržište.“

Romana Šantar, izvršna direktorica TAPI Hrvatska osvrnula se na investiciju kojom je u PLIVI zaposleno više od 100 novih stručnjaka: “Značajno smo povećali kapacitete u proizvodnji aktivnih farmaceutskih supstancija te je više od 95% proizvoda iz novootvorenog pogona namijenjeno izvozu na najveća svjetska tržišta kao što su SAD, Kanada, Japan, EU, Rusija. U novi pogon ugrađena je trenutno najsofisticiranija i najsuvremenija proizvodna oprema, a vrhunske tehnologije omogućiti će da proizvodimo široku paletu proizvoda, uključujući i mnoge supstancije koje do sad nismo radili. Ponosni smo što možemo uspješno raditi u Hrvatskoj i svojim rezultatima biti prisutni na brojnim svjetskim tržištima“, rekla je Šantar.

Svečanosti otvaranja novog PLIVINA pogona u Savskome Marofu osim premijera Oreškovića nazočili su i ministar gospodarstva Tomislav Panenić, ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović te drugi ugledni gosti.

Podijelite ovu stranicu:

Za dodatne informacije, kontaktirajte:

Tamara Sušanj Šulentić
Direktorica Komunikacija
PLIVA HRVATSKA d.o.o.

Tel: +385 1 3724 852
Fax: +385 1 3724 358
E-mail: tamara.sulentic@pliva.hr

Možda vas zanima

Teva Pharmaceuticals dobila oznaku migraine-friendly radnog mjesta

Teva Pharmaceuticals dobila oznaku migraine-friendly radnog mjesta

Novo izdanje natječaja Zajedno prema zdravlju(2)

Novo izdanje natječaja Zajedno prema zdravlju(2)

Teva objavila izvješće o napretku u zaštiti okoliša, društvenoj odgovornosti i upravljanju za 2021. ...

Teva objavila izvješće o napretku u zaštiti okoliša, društvenoj odgovornosti i upravljanju za 2021. godinu

TEVA najavila donacije osnovnih lijekova za ukrajinske izbjeglice

TEVA najavila donacije osnovnih lijekova za ukrajinske izbjeglice

Meet the expert – Jasna Pintarić

Meet the expert – Jasna Pintarić

Meet the expert – Paula Lindić

Meet the expert – Paula Lindić

Meet the expert – Ranka Tomljenović

Meet the expert – Ranka Tomljenović

PLIVA donirala 200.000 kuna udrugama koje brinu o pacijentima

PLIVA donirala 200.000 kuna udrugama koje brinu o pacijentima

Upoznajte finaliste natječaja "Zajedno prema zdravlju"

Upoznajte finaliste natječaja "Zajedno prema zdravlju"

"Put lijekova" sve je važniji pacijentima

"Put lijekova" sve je važniji pacijentima