Premijer Orešković otvorio PLIVIN pogon višenamjenske sinteze vrijedan pola milijarde kuna

Zagreb, 29. travnja 2016. – Otvaranje novog pogona višenamjenske sinteze u Savskom Marofu ujedno obilježava i kraj najvećeg investicijskog ciklusa u PLIVINOJ povijesti u vrijednosti većoj od milijardu kuna. Novo postrojenje TAPI-ja (Teva Active Pharmaceutical Ingredients) vrijedno pola milijarde kuna u pojedinim će segmentima udvostručiti PLIVINE proizvodne kapacitete na lokaciji u Savskom Marofu, a više od 95 posto proizvoda biti će namijenjeno izvozu na najveća svjetska tržišta.

Svečano je obilježeno pokretanje proizvodnje u novim postrojenjima PLIVE u Savskom Marofu, a novi pogon u rad je simbolično pustio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković. Premijeru Oreškoviću domaćini su bili predsjednik Uprave PLIVE, Mihael Furjan, izvršna direktorica TAPI Hrvatska Romana Šantar te R Ananth, predsjednik i glavni izvršni direktor TAPI-ja. Nakon uvodne prezentacije gosti su obišli novi proizvodni pogon te se upoznali s budućim projektima i izazovima u farmaceutskoj industriji.

„Pokretanje novih pogona kao što je ovaj višenamjenske sinteze u Savskom Marofu od velikog su značaja za PLIVU i Tevu, čija smo ponosna članica. Ovakve investicije omogućavaju transfer proizvoda i tehnologija te predstavljaju preduvjet za daljnje jačanje konkurentnosti i rast farmaceutske industrije u Hrvatskoj. Zadovoljni smo što možemo biti pozitivan primjer i drugim ulagačima. Zahvaljujući novim investicijama, upravo u godini kada obilježavamo 95 godina postojanja, proizvodimo i izvozimo značajno više nego ikada ranije“, istaknuo je Mihael Furjan, predsjednik Uprave PLIVE, te dodao: „Investicije, rast proizvodnje i izvoza glavni su pokretači rasta u Hrvatskoj što potvrđujemo i danas jer osim rasta proizvodnje i novih radnih mjesta ovaj projekt doprinosi razvoju lokalne i šire zajednice te indirektnom zapošljavanju na poslovima servisa i logistike.“

Predstavljajući Tevu kao jednog od najvećih privatnih ulagača u Hrvatskoj, R Ananth, predsjednik i glavni izvršni direktor TAPI-ja Teve, istaknuo je: „Teva kao jedna od najvećih farmaceutskih kompanija koja svakodnevno pomaže više od 200 milijuna ljudi u svijetu, prepoznala je kvalitetu i efikasnost procesa u Hrvatskoj. Znanje i iskustvo vrhunskih stručnjaka koji sudjeluju u stvaranju globalnih trendova u proizvodnji aktivnih farmaceutskih supstancija (API) tj. ljekovitih supstancija unutar lijekova od velikog su značaja za cijelu Teva grupu. Za investiciju u Savskom Marofu ključna je visoka kvaliteta naših proizvoda koju potvrđuju mnogobrojna odobrenja regulatornih agencija kao što je primjerice dozvola američke Agencije za hranu i lijekove, FDA, za izvoz na američko tržište.“

Romana Šantar, izvršna direktorica TAPI Hrvatska osvrnula se na investiciju kojom je u PLIVI zaposleno više od 100 novih stručnjaka: “Značajno smo povećali kapacitete u proizvodnji aktivnih farmaceutskih supstancija te je više od 95% proizvoda iz novootvorenog pogona namijenjeno izvozu na najveća svjetska tržišta kao što su SAD, Kanada, Japan, EU, Rusija. U novi pogon ugrađena je trenutno najsofisticiranija i najsuvremenija proizvodna oprema, a vrhunske tehnologije omogućiti će da proizvodimo široku paletu proizvoda, uključujući i mnoge supstancije koje do sad nismo radili. Ponosni smo što možemo uspješno raditi u Hrvatskoj i svojim rezultatima biti prisutni na brojnim svjetskim tržištima“, rekla je Šantar.

Svečanosti otvaranja novog PLIVINA pogona u Savskome Marofu osim premijera Oreškovića nazočili su i ministar gospodarstva Tomislav Panenić, ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović te drugi ugledni gosti.

Podijelite ovu stranicu:

Za dodatne informacije, kontaktirajte:

Tamara Sušanj Šulentić
Direktorica Komunikacija
PLIVA HRVATSKA d.o.o.

Tel: +385 1 3724 852
Fax: +385 1 3724 358
E-mail: tamara.sulentic@pliva.hr

Možda vas zanima

PLIVA dobitnica nagrade za najuspješniju generičku kompaniju u komercijalnom poslovanju 2022. godine

PLIVA dobitnica nagrade za najuspješniju generičku kompaniju u komercijalnom poslovanju 2022. godine

Potpisan ugovor o suradnji Sveučilišta u Splitu, Medicinskog fakulteta u Splitu i PLIVE

Potpisan ugovor o suradnji Sveučilišta u Splitu, Medicinskog fakulteta u Splitu i PLIVE

PLIVA je krenula s novim izdanjem natječaja Zajedno prema zdravlju

PLIVA je krenula s novim izdanjem natječaja Zajedno prema zdravlju

"Compliance je vrlo dinamično područje rada koje nas tjera da neprestano učimo kako bismo bili još b...

"Compliance je vrlo dinamično područje rada koje nas tjera da neprestano učimo kako bismo bili još bolji u onome što radimo"

"Najviše me motivira kada se projekti na kojima radimo razviju u proizvode koji će nekome poboljšati...

"Najviše me motivira kada se projekti na kojima radimo razviju u proizvode koji će nekome poboljšati kvalitetu života"

Azitromicin - priča o uspjehu

Azitromicin - priča o uspjehu

Priče njegovatelja – savjeti osoba koje su to prošle

Priče njegovatelja – savjeti osoba koje su to prošle

U novom Tevinom izvješću navodi se da preseljenje proizvodnje lijekova iz Europe ugrožava pacijente

U novom Tevinom izvješću navodi se da preseljenje proizvodnje lijekova iz Europe ugrožava pacijente