Meet the expert – Ranka Tomljenović

„Ne idite utabanim stopama, budite svoji!“

Ranka Tomljenović voditeljica je Medicinskih poslova SEE regije, funkciju je preuzela relativno nedavno. Prije prelaska u ove vode uspješno je dugi niz godina vodila PLIVIN odjel Kardiologije i metabolizma.

Medicinske poslove tj. medicinsku znanost, znanost o bolestima i njihovu liječenju bih definirala kao podlogu svega onoga što radimo. To je temelj i svrha našeg postojanja. Zbog toga je sveukupno znanje izuzetno važno približiti svim dionicima procesa unutar kompanije. Još je važnije educirati stručnu javnost, kako o našim lijekovima, tako i o svim suvremenim trendovima u područjima u kojima se naši lijekovi primjenjuju. Moji dani su prepuni aktivnosti. Trenutno smo kao odjel u fazi novih zapošljavanja i organizacije rada na regionalni način, stoga je svaki dan pun novih ideja za unapređenje poslovanja i doprinos svim korisnicima, interno i eksterno, a fazu u kojoj se trenutno nalazimo opisala bih kao fazu učenja i prilagodbe.

Velik dio našeg posla čine suradnja s liječnicima, stručnim društvima, udrugama bolesnika i svim ostalim dionicima zdravstvene skrbi, koja je izuzetno važna, za nas je to naš „raison d'etre“, odnosno razlog postojanja. Svakodnevnim trudom i radom nastojimo unaprijediti kvalitetu života naših pacijenata i zaštiti njihovo zdravlje visokokvalitetnim i dostupnim lijekova.

Oduvijek sam željela biti pedijatar što je i dovelo do toga da završim Medicinski fakultet u Zagrebu, ali evo karijera je krenula u jednom sasvim drugom smjeru, koji je i mene iznenadio, jer se nikada prije nisam vidjela u farmaceutici. Za mene su rad u PLIVI i dolazak na posao kao dolazak u drugu obitelj i još uvijek, nakon godina provedenih ovdje, nemam osjećaj da radim, već se veselim svakom novom danu, izazovima i spoznajama. Nadam se da će taj osjećaj još dugo trajati.

Kada govorimo o motivaciji, kao onu najveću istaknula bih upravo dobro obavljen posao, pohvalu kolega, zadovoljstvo korisnika, te naravno zadovoljstvo mog tima. Mislim da nema snažnijeg motiva od toga. Velika snaga PLIVE je timski rad, kojim je stvorena ugodna i poticajna radna atmosfera. Svi na umu imamo isti cilj i zajedničkim snagama radimo kako bismo ga ostvarili.

Svaki posao sa sobom nosi brojne izazove, za koje smatram da nas potiču na razmišljanje i kreativnost, a time nam i omogućavaju profesionalni rast i razvoj. Razmišljajući o tome što meni predstavlja izazov poslu rekla bih da je to kompleksna administracija s kojom se dosta često imamo priliku susresti, pogotovo u industriji poput farmaceutske koja je strogo regulirana. Mislim da je važno shvatiti da je sve to dio dinamične poslovne svakodnevnice, u tom trenutku to postoje samo još jedna stavka na tzv. „to do“ listi.

Obitelj mi je velika podrška i stalo mi je do toga kako oni gledaju na to što ja radim, ali moram biti iskrena i reći kako na samom početku moja djeca dugo nisu razumjela čime se točno ja bavim, često bi govorili kako mama samo „prčka po kompjuteru“, no danas je to ipak drugačije. Sada im je jasno da se radi o lijekovima, novim spoznajama i da je naša uloga važan dio u skrbi za zdravlje ljudi. Relativno nedavno sam sa starijim sinom, koji je matematičar, započela debatu o tome kako se provode kliničke studije i moram vam priznati da mi nije bilo lako… J

Slobodno vrijeme volim provoditi u prirodi. Izuzetno volim boravak na otvorenom na svaki mogući aktivan način – trčanje, planinarenje, skijanje, bicikliranje… To je moje vrijeme, vrijeme kada se vraćam na „tvorničke postavke“. Nema tog problema koji nakon sat vremena jogginga kroz šumu ne nestane, ili se barem smanji.

S obzirom na vlastito poslovno putovanje, kao omiljenu uzrečicu izdvojila bih „sreća prati hrabre“. Mislim da se ne smijemo bojati pogrešaka, jer bez njih nema ni napretka. To je ujedno i savjet koji bih dala mlađim generacijama u ovom polju, budite znatiželjni, hrabri istražujte. Ne idite utabanim stopama, budite svoji!

Podijelite ovu stranicu:

Možda vas zanima

Najnovije istraživanje pokazuje da europski generički lijekovi nestaju te su potrebne drastične mjer...

Najnovije istraživanje pokazuje da europski generički lijekovi nestaju te su potrebne drastične mjere kako bi se spriječila kriza

Svečana dodjela nagrada pobjednicima natječaja Zajedno prema zdravlju 2023.

Svečana dodjela nagrada pobjednicima natječaja Zajedno prema zdravlju 2023.

Plivaši sportaši: "Važno je da vidimo i osjetimo napredak, ali i da budemo zadovoljni i ispunjeni sa...

Plivaši sportaši: "Važno je da vidimo i osjetimo napredak, ali i da budemo zadovoljni i ispunjeni sami sobom"

PLIVA dobitnica nagrade za najuspješniju generičku kompaniju u komercijalnom poslovanju 2022. godine

PLIVA dobitnica nagrade za najuspješniju generičku kompaniju u komercijalnom poslovanju 2022. godine

Potpisan ugovor o suradnji Sveučilišta u Splitu, Medicinskog fakulteta u Splitu i PLIVE

Potpisan ugovor o suradnji Sveučilišta u Splitu, Medicinskog fakulteta u Splitu i PLIVE

PLIVA je krenula s novim izdanjem natječaja Zajedno prema zdravlju

PLIVA je krenula s novim izdanjem natječaja Zajedno prema zdravlju

"Compliance je vrlo dinamično područje rada koje nas tjera da neprestano učimo kako bismo bili još b...

"Compliance je vrlo dinamično područje rada koje nas tjera da neprestano učimo kako bismo bili još bolji u onome što radimo"

"Najviše me motivira kada se projekti na kojima radimo razviju u proizvode koji će nekome poboljšati...

"Najviše me motivira kada se projekti na kojima radimo razviju u proizvode koji će nekome poboljšati kvalitetu života"