Sveučilišna spin-off tvrtka CWT i PLIVA potpisali ugovor o suradnji

Osnivanje spin-off tvrtki kao što je CWT trebalo bi doprinijeti boljoj suradnji akademske zajednice i gospodarstva kao i povratku i ostanku mladih znanstvenika u Hrvatskoj Partnerstvo između domaćih znanstvenih institucija i industrije kroz konkretne projekte predstavlja čvrst temelj za napredak i razvoj hrvatskog gospodarstva u budućnosti

Zagreb, 20. listopada 2015. – U prostorijama Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu svečano je potpisan Ugovor o suradnji između Comprehensive Water Techology (CWT), prve spin-off tvrtke u vlasništvu Sveučilišta u Zagrebu i Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije (FKIT) i PLIVE kao najveće farmaceutske kompanije u Hrvatskoj. Ovim ugovorom s tvrtkom CWT, čiji su osnivači FKIT s 80-postotnim udjelom te Sveučilište u Zagrebu s 20-postotnim udjelom, PLIVA nastavlja s daljnjim ulaganjima u znanost i to kroz zadržavanje, odnosno vraćanje, mladih i perspektivnih znanstvenika u Hrvatsku te komercijalizaciju sveučilišnog znanja i inovacija.

Ugovor je u ime spin-off tvrtke CWT potpisao prof. dr. sc. Tomislav Bolanča, prodekan za poslovanje FKIT-a, ujedno i direktor CWTa, a u ime PLIVE prof. dr. sc. Ernest Meštrović, viši direktor TAPI istraživanja i razvoja, u nazočnosti rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, dekana Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije prof. dr. sc. Brune Zelića, prorektora za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije prof. dr. sc. Miljenka Šimprage i ostalih uvaženih predstavnika znanstvene i stručne zajednice.

Tim je povodom prof. Bolanča istaknuo: „Iznimno sam sretan što ovim Ugovorom s PLIVOM postavljamo čvrste temelje za uspješno poslovanje CWT te probijamo led u Hrvatskoj kada je riječ o tijesnoj suradnji između sveučilišta i gospodarstva. Po uzoru na razvijene zapadnoeuropske gospodarske sustave uvjeren sam da je ovo samo početak masovnijeg osnivanja sveučilišnih, ali i znanstvenih spin-off tvrtki u cjelini, koje su ključ samoodrživosti financiranja visokog školstva u Hrvatskoj.“ 

Osnivanje znanstvenih spin-off tvrtki trebalo bi promijeniti dosadašnji negativni trend prema kojem je tek manji dio poduzeća u Hrvatskoj ostvarivao suradnju sa znanstvenim institucijama kada je riječ o istraživanju i razvoju.

„PLIVA je još jednom potvrdila svoju predanost istraživanju i razvoju, ali i svoju želju da intenzivnije surađuje s domaćom akademskom zajednicom. Posljednjih smo nekoliko godina značajna sredstva uložili u proizvodne kapacitete, visoko razvijena tehnološka postrojenja, ali kontinuirano ulažemo i u istraživačko razvojne kapacitete u Hrvatskoj i radimo na privlačenju novih složenijih projekata. Podsjetit ću da smo u posljednje tri godine uložili gotovo 800 milijuna kuna u istraživanje i razvoj te zaposlili 70 novih kolega, a trend zapošljavanja i ulaganja intenzivirao se tijekom 2015. Suradnja s CWTom pruža nam mogućnost za razvoj novih segmenta, posebice istraživanja u području obrade otpadnih voda te unapređenja proizvodnih procesa u području analitičke kemije i zelenih tehnologija čime možemo dodatno podići konkurentnost. Uvjeren sam kako bi se suradnja između domaćih znanstvenih institucija i industrije kroz konkretne projekte mogla pokazati kao čvrst temelj za napredak i razvoj hrvatskog gospodarstva u budućnosti.“, istaknuo je prof. Meštrović, viši direktor PLIVINOG TAPI istraživanja i razvoja.

Premda je PLIVA kao jedna od rijetkih kompanija u Hrvatskoj odavno prepoznala važnost ulaganja u istraživanje i razvoj, jer dugoročno donosi dodanu vrijednost i značajno utječe na rast kompanije i povećanje izvoza, očekivani val osnivanja znanstvenih spin-off tvrtki trebao bi povećati interes ostalih relevantnih gospodarskih subjekata za suradnjom. Osim toga, očekuje se da će one uvelike olakšati prijenos tehnologije i inovacija fakulteta u proizvodna poduzeća te potaknuti akademsko i inovatorsko poduzetništvo.

Prof. dr. sc. Bruno Zelić, dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, ovom je prilikom izjavio: "Drago nam je da danas predstavljamo prvu spin-off tvrtku Sveučilišta u Zagrebu, upravo na fakultetu koji dugi niz godina intenzivno surađuje s gospodarstvom. Iako smo i ranije surađivali na zajedničkim projektima, sigurni smo kako će CWT pružiti osnovu za povećanje broja, kvalitete i složenosti zajedničkih projekata na zadovoljstvo svih uključenih. Suradnja s PLIVOM tradicionalno je dobra, ponosni smo što je mnogo naših studenata ostvarilo zavidne internacionalne karijere upravo u PLIVI, te sam uvjeren kako ovim ugovorom otvaramo nove mogućnosti za obje strane i kako će rezultati ubrzo biti vidljivi".

Podijelite ovu stranicu:

Za dodatne informacije, kontaktirajte:

Tamara Sušanj Šulentić
Direktorica Komunikacija
PLIVA HRVATSKA d.o.o.

Tel: +385 1 3724 852
Fax: +385 1 3724 358
E-mail: tamara.sulentic@pliva.hr

Za dodatne informacije, kontaktirajte:

Prof. dr. sc. Tomislav Bolanča
Sveučilište u Zagrebu
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Marulićev trg 19
HR-10000 Zagreb

Tel: + 385 1 4597 209
Fax: + 385 1 4597 260
E-mail: tbolanca@fkit.hr

Možda vas zanima

Svečana dodjela nagrada pobjednicima natječaja Zajedno prema zdravlju 2023.

Svečana dodjela nagrada pobjednicima natječaja Zajedno prema zdravlju 2023.

Plivaši sportaši: "Važno je da vidimo i osjetimo napredak, ali i da budemo zadovoljni i ispunjeni sa...

Plivaši sportaši: "Važno je da vidimo i osjetimo napredak, ali i da budemo zadovoljni i ispunjeni sami sobom"

PLIVA dobitnica nagrade za najuspješniju generičku kompaniju u komercijalnom poslovanju 2022. godine

PLIVA dobitnica nagrade za najuspješniju generičku kompaniju u komercijalnom poslovanju 2022. godine

Potpisan ugovor o suradnji Sveučilišta u Splitu, Medicinskog fakulteta u Splitu i PLIVE

Potpisan ugovor o suradnji Sveučilišta u Splitu, Medicinskog fakulteta u Splitu i PLIVE

PLIVA je krenula s novim izdanjem natječaja Zajedno prema zdravlju

PLIVA je krenula s novim izdanjem natječaja Zajedno prema zdravlju

"Compliance je vrlo dinamično područje rada koje nas tjera da neprestano učimo kako bismo bili još b...

"Compliance je vrlo dinamično područje rada koje nas tjera da neprestano učimo kako bismo bili još bolji u onome što radimo"

"Najviše me motivira kada se projekti na kojima radimo razviju u proizvode koji će nekome poboljšati...

"Najviše me motivira kada se projekti na kojima radimo razviju u proizvode koji će nekome poboljšati kvalitetu života"

Azitromicin - priča o uspjehu

Azitromicin - priča o uspjehu