Sveučilišna spin-off tvrtka CWT i PLIVA potpisali ugovor o suradnji

Osnivanje spin-off tvrtki kao što je CWT trebalo bi doprinijeti boljoj suradnji akademske zajednice i gospodarstva kao i povratku i ostanku mladih znanstvenika u Hrvatskoj Partnerstvo između domaćih znanstvenih institucija i industrije kroz konkretne projekte predstavlja čvrst temelj za napredak i razvoj hrvatskog gospodarstva u budućnosti

Zagreb, 20. listopada 2015. – U prostorijama Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu svečano je potpisan Ugovor o suradnji između Comprehensive Water Techology (CWT), prve spin-off tvrtke u vlasništvu Sveučilišta u Zagrebu i Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije (FKIT) i PLIVE kao najveće farmaceutske kompanije u Hrvatskoj. Ovim ugovorom s tvrtkom CWT, čiji su osnivači FKIT s 80-postotnim udjelom te Sveučilište u Zagrebu s 20-postotnim udjelom, PLIVA nastavlja s daljnjim ulaganjima u znanost i to kroz zadržavanje, odnosno vraćanje, mladih i perspektivnih znanstvenika u Hrvatsku te komercijalizaciju sveučilišnog znanja i inovacija.

Ugovor je u ime spin-off tvrtke CWT potpisao prof. dr. sc. Tomislav Bolanča, prodekan za poslovanje FKIT-a, ujedno i direktor CWTa, a u ime PLIVE prof. dr. sc. Ernest Meštrović, viši direktor TAPI istraživanja i razvoja, u nazočnosti rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, dekana Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije prof. dr. sc. Brune Zelića, prorektora za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije prof. dr. sc. Miljenka Šimprage i ostalih uvaženih predstavnika znanstvene i stručne zajednice.

Tim je povodom prof. Bolanča istaknuo: „Iznimno sam sretan što ovim Ugovorom s PLIVOM postavljamo čvrste temelje za uspješno poslovanje CWT te probijamo led u Hrvatskoj kada je riječ o tijesnoj suradnji između sveučilišta i gospodarstva. Po uzoru na razvijene zapadnoeuropske gospodarske sustave uvjeren sam da je ovo samo početak masovnijeg osnivanja sveučilišnih, ali i znanstvenih spin-off tvrtki u cjelini, koje su ključ samoodrživosti financiranja visokog školstva u Hrvatskoj.“ 

Osnivanje znanstvenih spin-off tvrtki trebalo bi promijeniti dosadašnji negativni trend prema kojem je tek manji dio poduzeća u Hrvatskoj ostvarivao suradnju sa znanstvenim institucijama kada je riječ o istraživanju i razvoju.

„PLIVA je još jednom potvrdila svoju predanost istraživanju i razvoju, ali i svoju želju da intenzivnije surađuje s domaćom akademskom zajednicom. Posljednjih smo nekoliko godina značajna sredstva uložili u proizvodne kapacitete, visoko razvijena tehnološka postrojenja, ali kontinuirano ulažemo i u istraživačko razvojne kapacitete u Hrvatskoj i radimo na privlačenju novih složenijih projekata. Podsjetit ću da smo u posljednje tri godine uložili gotovo 800 milijuna kuna u istraživanje i razvoj te zaposlili 70 novih kolega, a trend zapošljavanja i ulaganja intenzivirao se tijekom 2015. Suradnja s CWTom pruža nam mogućnost za razvoj novih segmenta, posebice istraživanja u području obrade otpadnih voda te unapređenja proizvodnih procesa u području analitičke kemije i zelenih tehnologija čime možemo dodatno podići konkurentnost. Uvjeren sam kako bi se suradnja između domaćih znanstvenih institucija i industrije kroz konkretne projekte mogla pokazati kao čvrst temelj za napredak i razvoj hrvatskog gospodarstva u budućnosti.“, istaknuo je prof. Meštrović, viši direktor PLIVINOG TAPI istraživanja i razvoja.

Premda je PLIVA kao jedna od rijetkih kompanija u Hrvatskoj odavno prepoznala važnost ulaganja u istraživanje i razvoj, jer dugoročno donosi dodanu vrijednost i značajno utječe na rast kompanije i povećanje izvoza, očekivani val osnivanja znanstvenih spin-off tvrtki trebao bi povećati interes ostalih relevantnih gospodarskih subjekata za suradnjom. Osim toga, očekuje se da će one uvelike olakšati prijenos tehnologije i inovacija fakulteta u proizvodna poduzeća te potaknuti akademsko i inovatorsko poduzetništvo.

Prof. dr. sc. Bruno Zelić, dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, ovom je prilikom izjavio: "Drago nam je da danas predstavljamo prvu spin-off tvrtku Sveučilišta u Zagrebu, upravo na fakultetu koji dugi niz godina intenzivno surađuje s gospodarstvom. Iako smo i ranije surađivali na zajedničkim projektima, sigurni smo kako će CWT pružiti osnovu za povećanje broja, kvalitete i složenosti zajedničkih projekata na zadovoljstvo svih uključenih. Suradnja s PLIVOM tradicionalno je dobra, ponosni smo što je mnogo naših studenata ostvarilo zavidne internacionalne karijere upravo u PLIVI, te sam uvjeren kako ovim ugovorom otvaramo nove mogućnosti za obje strane i kako će rezultati ubrzo biti vidljivi".

Podijelite ovu stranicu:

Za dodatne informacije, kontaktirajte:

Tamara Sušanj Šulentić
Direktorica Komunikacija
PLIVA HRVATSKA d.o.o.

Tel: +385 1 3724 852
Fax: +385 1 3724 358
E-mail: tamara.sulentic@pliva.hr

Za dodatne informacije, kontaktirajte:

Prof. dr. sc. Tomislav Bolanča
Sveučilište u Zagrebu
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Marulićev trg 19
HR-10000 Zagreb

Tel: + 385 1 4597 209
Fax: + 385 1 4597 260
E-mail: tbolanca@fkit.hr

Možda vas zanima

Teva Pharmaceuticals dobila oznaku migraine-friendly radnog mjesta

Teva Pharmaceuticals dobila oznaku migraine-friendly radnog mjesta

Novo izdanje natječaja Zajedno prema zdravlju(2)

Novo izdanje natječaja Zajedno prema zdravlju(2)

Teva objavila izvješće o napretku u zaštiti okoliša, društvenoj odgovornosti i upravljanju za 2021. ...

Teva objavila izvješće o napretku u zaštiti okoliša, društvenoj odgovornosti i upravljanju za 2021. godinu

TEVA najavila donacije osnovnih lijekova za ukrajinske izbjeglice

TEVA najavila donacije osnovnih lijekova za ukrajinske izbjeglice

Meet the expert – Jasna Pintarić

Meet the expert – Jasna Pintarić

Meet the expert – Paula Lindić

Meet the expert – Paula Lindić

Meet the expert – Ranka Tomljenović

Meet the expert – Ranka Tomljenović

PLIVA donirala 200.000 kuna udrugama koje brinu o pacijentima

PLIVA donirala 200.000 kuna udrugama koje brinu o pacijentima

Upoznajte finaliste natječaja "Zajedno prema zdravlju"

Upoznajte finaliste natječaja "Zajedno prema zdravlju"

"Put lijekova" sve je važniji pacijentima

"Put lijekova" sve je važniji pacijentima