Zbog COVIDA-19 u Europi je sigurnost opskrbe lijekova u središtu pozornosti

Prilagođavanje životu u pandemiji zahtijeva odlučnost, fleksibilnost i spoznaju da je to stanje privremeno. Iako su mnogi već zamoreni COVID-om, svi smo se prilagodili stvarnosti u kojoj trenutno živimo.

U Tevi smo oprezni, ali i optimistični i smatramo da možemo odgovoriti na izazove koje pred nas stavlja novi val infekcije COVID-om. Pozitivni smo zbog toga što smo proljetni val prošli bez bitnih prekida proizvodnje i opskrbe, što znači da su pacijenti mogli dobiti lijekove kada su im oni bili potrebni.

Za nas u Europi veći je izazov bila alokacija i upravljanje potražnjom, nego sama opskrba. Primjerice, kada su proizvodne zemlje koje nisu članice EU-a, uvele zabranu izvoza osnovnih aktivnih farmaceutskih sastojaka kao što je paracetamol, javila se zabrinutost zbog mogućnosti da pravovremeno odgovorimo na potražnju. Pokazalo se da je cjelokupna industrija pojačala proizvodne kapacitete i generalno odgovorila na potražnju pacijenata u Europi.

Posvećeni zaposlenici na 31 proizvodnoj i istraživačko-razvojnoj lokaciji u Europi radili su neprestano kako bismo mogli proizvoditi dovoljno lijekova i odgovoriti na povećanje potražnje, brinući se za one koji se na nas svakodnevno oslanjaju. Kronična i po život opasna stanja ne nestaju u pandemiji, i naša je sposobnost osiguranja kontinuiteta opskrbe vitalnih lijekova na recept za pacijente u Europi bila ključna u pružanju podrške zdravstvenim sustavima u njihovoj borbi protiv COVID-a 19.

U Hrvatskoj ni snažan potres koji je pogodio Zagreb nije zaustavio naš tim. Pogođene proizvodne linije popravljene su i nastavile su s radom u rekordnom roku, izuzetno traženi dezinficijens razvijen je i odobren za lokalnu upotrebu, a dio je doniran regionalnim kriznim i bolničkim centrima u borbi protiv COVID-a. Sve naše tvornice u Europi nastavile su proizvoditi lijekove na razini istoj onoj prije pandemije.

Politička pozornost u Europi sada se razumljivo okrenula ka sigurnosti opskrbe osnovnom lijekovima i tijekom pandemije i izvan nje. EU i neke države spominju davanje financijskih sredstava industrijama proizvodnje lijekova koje vraćaju svoje proizvodne operacije iz dalekih istočnih zemalja u Europu.

Mi smo u Tevi ponosni na naš doprinos gospodarstvu i dobrobiti Europe. Zapošljavamo gotovo 20.000 ljudi i doprinosimo s oko 26 milijardi dolara BDP-u 12 zemalja članica EU-a. Kao kompanija proizvodimo 93% lijekova za EU i 40% API-ja u Europi, uključujući i generičke lijekove koji godišnje uštede zdravstvenim sustavima više od 9 milijardi dolara. Istovremeno, kontinuirano radimo na tome da umanjimo učinak naših proizvodnih i dnevnih operacija na okoliš.

Kako bismo u Europi bili dugoročno održivi, moramo otvoreno razgovarati o tome kako okruženje u kojem radimo učiniti predvidljivijim i održivijim za proizvođače. Neke od tih promjena odnose se na smanjenje birokracije i povećanje digitalne interakcije između industrije i regulatora, ili prelazak s papira na e-upute za lijekove.

Drugi imperativi uključuju dijalog o dugoročnim kompromisima između određivanja cijena i ulaganja u proizvodnju. Trenutačni model određivanja cijena ne dopušta usklađivanja koja bi odražavala stvarne promjene u cijeni dobara, proizvodnje, regulatornih postupaka i/ili distribucije. Uz to, ne prepoznaje ulaganja za potrebe zaštite lanca opskrbe te ulaganja u zelenu energiju i tehnologiju.

Mi u Tevi cijenimo našu povijest u Europi i odnos koji s njom imamo i vjerujemo da Europa treba cijeniti vitalne industrije.

Podijelite ovu stranicu:

Možda vas zanima

Svečana dodjela nagrada pobjednicima natječaja Zajedno prema zdravlju 2023.

Svečana dodjela nagrada pobjednicima natječaja Zajedno prema zdravlju 2023.

Plivaši sportaši: "Važno je da vidimo i osjetimo napredak, ali i da budemo zadovoljni i ispunjeni sa...

Plivaši sportaši: "Važno je da vidimo i osjetimo napredak, ali i da budemo zadovoljni i ispunjeni sami sobom"

PLIVA dobitnica nagrade za najuspješniju generičku kompaniju u komercijalnom poslovanju 2022. godine

PLIVA dobitnica nagrade za najuspješniju generičku kompaniju u komercijalnom poslovanju 2022. godine

Potpisan ugovor o suradnji Sveučilišta u Splitu, Medicinskog fakulteta u Splitu i PLIVE

Potpisan ugovor o suradnji Sveučilišta u Splitu, Medicinskog fakulteta u Splitu i PLIVE

PLIVA je krenula s novim izdanjem natječaja Zajedno prema zdravlju

PLIVA je krenula s novim izdanjem natječaja Zajedno prema zdravlju

"Compliance je vrlo dinamično područje rada koje nas tjera da neprestano učimo kako bismo bili još b...

"Compliance je vrlo dinamično područje rada koje nas tjera da neprestano učimo kako bismo bili još bolji u onome što radimo"

"Najviše me motivira kada se projekti na kojima radimo razviju u proizvode koji će nekome poboljšati...

"Najviše me motivira kada se projekti na kojima radimo razviju u proizvode koji će nekome poboljšati kvalitetu života"

Azitromicin - priča o uspjehu

Azitromicin - priča o uspjehu