Zbog COVIDA-19 u Europi je sigurnost opskrbe lijekova u središtu pozornosti

Prilagođavanje životu u pandemiji zahtijeva odlučnost, fleksibilnost i spoznaju da je to stanje privremeno. Iako su mnogi već zamoreni COVID-om, svi smo se prilagodili stvarnosti u kojoj trenutno živimo.

U Tevi smo oprezni, ali i optimistični i smatramo da možemo odgovoriti na izazove koje pred nas stavlja novi val infekcije COVID-om. Pozitivni smo zbog toga što smo proljetni val prošli bez bitnih prekida proizvodnje i opskrbe, što znači da su pacijenti mogli dobiti lijekove kada su im oni bili potrebni.

Za nas u Europi veći je izazov bila alokacija i upravljanje potražnjom, nego sama opskrba. Primjerice, kada su proizvodne zemlje koje nisu članice EU-a, uvele zabranu izvoza osnovnih aktivnih farmaceutskih sastojaka kao što je paracetamol, javila se zabrinutost zbog mogućnosti da pravovremeno odgovorimo na potražnju. Pokazalo se da je cjelokupna industrija pojačala proizvodne kapacitete i generalno odgovorila na potražnju pacijenata u Europi.

Posvećeni zaposlenici na 31 proizvodnoj i istraživačko-razvojnoj lokaciji u Europi radili su neprestano kako bismo mogli proizvoditi dovoljno lijekova i odgovoriti na povećanje potražnje, brinući se za one koji se na nas svakodnevno oslanjaju. Kronična i po život opasna stanja ne nestaju u pandemiji, i naša je sposobnost osiguranja kontinuiteta opskrbe vitalnih lijekova na recept za pacijente u Europi bila ključna u pružanju podrške zdravstvenim sustavima u njihovoj borbi protiv COVID-a 19.

U Hrvatskoj ni snažan potres koji je pogodio Zagreb nije zaustavio naš tim. Pogođene proizvodne linije popravljene su i nastavile su s radom u rekordnom roku, izuzetno traženi dezinficijens razvijen je i odobren za lokalnu upotrebu, a dio je doniran regionalnim kriznim i bolničkim centrima u borbi protiv COVID-a. Sve naše tvornice u Europi nastavile su proizvoditi lijekove na razini istoj onoj prije pandemije.

Politička pozornost u Europi sada se razumljivo okrenula ka sigurnosti opskrbe osnovnom lijekovima i tijekom pandemije i izvan nje. EU i neke države spominju davanje financijskih sredstava industrijama proizvodnje lijekova koje vraćaju svoje proizvodne operacije iz dalekih istočnih zemalja u Europu.

Mi smo u Tevi ponosni na naš doprinos gospodarstvu i dobrobiti Europe. Zapošljavamo gotovo 20.000 ljudi i doprinosimo s oko 26 milijardi dolara BDP-u 12 zemalja članica EU-a. Kao kompanija proizvodimo 93% lijekova za EU i 40% API-ja u Europi, uključujući i generičke lijekove koji godišnje uštede zdravstvenim sustavima više od 9 milijardi dolara. Istovremeno, kontinuirano radimo na tome da umanjimo učinak naših proizvodnih i dnevnih operacija na okoliš.

Kako bismo u Europi bili dugoročno održivi, moramo otvoreno razgovarati o tome kako okruženje u kojem radimo učiniti predvidljivijim i održivijim za proizvođače. Neke od tih promjena odnose se na smanjenje birokracije i povećanje digitalne interakcije između industrije i regulatora, ili prelazak s papira na e-upute za lijekove.

Drugi imperativi uključuju dijalog o dugoročnim kompromisima između određivanja cijena i ulaganja u proizvodnju. Trenutačni model određivanja cijena ne dopušta usklađivanja koja bi odražavala stvarne promjene u cijeni dobara, proizvodnje, regulatornih postupaka i/ili distribucije. Uz to, ne prepoznaje ulaganja za potrebe zaštite lanca opskrbe te ulaganja u zelenu energiju i tehnologiju.

Mi u Tevi cijenimo našu povijest u Europi i odnos koji s njom imamo i vjerujemo da Europa treba cijeniti vitalne industrije.

Podijelite ovu stranicu:

Možda vas zanima

Teva Pharmaceuticals dobila oznaku migraine-friendly radnog mjesta

Teva Pharmaceuticals dobila oznaku migraine-friendly radnog mjesta

Novo izdanje natječaja Zajedno prema zdravlju(2)

Novo izdanje natječaja Zajedno prema zdravlju(2)

Teva objavila izvješće o napretku u zaštiti okoliša, društvenoj odgovornosti i upravljanju za 2021. ...

Teva objavila izvješće o napretku u zaštiti okoliša, društvenoj odgovornosti i upravljanju za 2021. godinu

TEVA najavila donacije osnovnih lijekova za ukrajinske izbjeglice

TEVA najavila donacije osnovnih lijekova za ukrajinske izbjeglice

Meet the expert – Jasna Pintarić

Meet the expert – Jasna Pintarić

Meet the expert – Paula Lindić

Meet the expert – Paula Lindić

Meet the expert – Ranka Tomljenović

Meet the expert – Ranka Tomljenović

PLIVA donirala 200.000 kuna udrugama koje brinu o pacijentima

PLIVA donirala 200.000 kuna udrugama koje brinu o pacijentima

Upoznajte finaliste natječaja "Zajedno prema zdravlju"

Upoznajte finaliste natječaja "Zajedno prema zdravlju"

"Put lijekova" sve je važniji pacijentima

"Put lijekova" sve je važniji pacijentima