Znanstveno-stručni skup o industrijskoj kristalizaciji

Akademija tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ), Odjel za kemijsko inženjerstvo te PLIVA HRVATSKA d.o.o. organizirale su 23. siječnja 2015. znanstveno-stručni skup o industrijskoj kristalizaciji.

DSC_0800.jpg

Kristalizacija je jedna od najstarijih preparativnih i separacijskih metoda, kojom se i danas dobiva značajan broj komercijalnih proizvoda kemijske, farmaceutske i prehrambene industrije. Postupcima kristalizacije omogućuje se dobivanje proizvoda visoke čistoće, pri čemu oblik i veličina nastalih kristala određuju svojstva važna za primjenu. U svim segmentima industrije, bilo da se radi o prehrambenoj (kristalizacija soli ili šećera, umjetnih zaslađivača), farmaceutskoj (dobivanje željenih kristalnih oblika) ili industriji koja proizvodi spojeve i smjese za široko uporabu (deterdženti, umjetna gnojiva, pigmenti itd.) naglasak je na što boljoj kontroli procesa kristalizacije.

Na skupu su sudjelovali znanstvenici i stručnjaci iz akademskih i gospodarskih institucija Republike Hrvatske koji su svojim izlaganjima obuhvatili teorijske osnove tema važnih za industrijsku kristalizaciju i taloženje te njihove ključne primjere. Glavni sudionici predavači iz institucija kao što su Institut Ruđer Bošković, fakulteta FKIT Zagreb, KTF Split i PMF Zagreb te tvrtke PLIVA HRVATSKA, Mettler Toledo, Petrokemija, Solana Pag i Institut IGH, istaknuli su dosadašnje rezultate koji su postignuti kroz suradnju znanstvenih i gospodarskih institucija te otvorili nove teme za razvoj daljnje suradnje i razvoj zajedničkih projekata znanstvenih i gospodarskih institucija u Hrvatskoj.

Dr. sc. Damir Kralj, u ime Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ), Odjela za kemijsko inženjerstvo, suorganizatora ovoga skupa, istaknuo je: "Iako je neosporna važnost (industrijske) kristalizacije, kako za tehnologiju, tako i za mnoge prirodne znanosti, ona je zanemarena kao disciplina. Sveobuhvatno razumijevanje kristalizacije predmnijeva niz specifičnih znanja kao i procesa koji se zbivaju na različitim razinama, od molekule do razine industrijskog reaktora. Iako u Hrvatskoj postoje kompetentne istraživačke skupine, kao i tehnološki subjekti koji proizvodnju barem djelomično temelje na kristalizaciji, ne postoji značajna izmjena znanja te rad na projektima koji bi uključili više institucija. Cilj je ovoga skupa ukazati na potrebu za usredotočenim temeljnim i primijenjenim istraživanjima kristalizacije. Pri tome, upravo odabir predavača i tema izlaganja ukazuju na postojanje kritičnog broja kvalitetnih stručnjaka i opreme nužne za istraživanja i obrazovanje u području industrijske kristalizacije te je ovaj skup potvrda našeg vjerovanja kako se budućnost hrvatskog gospodarstva temelji na inovativnosti i znanosti."

PLIVA HRVATSKA jedan je od ključnih proizvodnih i istraživačko-razvojnih centara u sklopu Teva grupe. Dr.sc. Ernest Meštrović, viši direktor TAPI Istraživanja i razvoja, istaknuo je: "Sustavnim ulaganjem u nove visoko sofisticirane tehnologije, PLIVA HRVATSKA prisutna je više od pola stoljeća na najzahtjevnijim svjetskim tržištima. Dugogodišnjom suradnjom znanstvenih institucija i PLIVE, podupiremo projekte i mlade hrvatske stručnjake te smo kontinuiranim ulaganjem u edukaciju zaposlenika jedna od vodećih tvrtki u Hrvatskoj koja prijavljuje najveći broj istraživačko-razvojnih projekata."

Akademija tehničkih znanosti Hrvatske je znanstvena organizacija koja okuplja istaknute domaće i strane znanstvenike s područja tehničkih i biotehničkih znanosti. Bavi se promicanjem tehničkih znanosti, okupljanjem i poticanjem suradnje znanstvenika različitih tehničkih, biotehničkih i drugih područja radi podupiranja djelotvornog znanstvenog i gospodarskog razvitka Hrvatske bez namjere stjecanja dobiti.

Podijelite ovu stranicu:

Možda vas zanima

Svečana dodjela nagrada pobjednicima natječaja Zajedno prema zdravlju 2023.

Svečana dodjela nagrada pobjednicima natječaja Zajedno prema zdravlju 2023.

Plivaši sportaši: "Važno je da vidimo i osjetimo napredak, ali i da budemo zadovoljni i ispunjeni sa...

Plivaši sportaši: "Važno je da vidimo i osjetimo napredak, ali i da budemo zadovoljni i ispunjeni sami sobom"

PLIVA dobitnica nagrade za najuspješniju generičku kompaniju u komercijalnom poslovanju 2022. godine

PLIVA dobitnica nagrade za najuspješniju generičku kompaniju u komercijalnom poslovanju 2022. godine

Potpisan ugovor o suradnji Sveučilišta u Splitu, Medicinskog fakulteta u Splitu i PLIVE

Potpisan ugovor o suradnji Sveučilišta u Splitu, Medicinskog fakulteta u Splitu i PLIVE

PLIVA je krenula s novim izdanjem natječaja Zajedno prema zdravlju

PLIVA je krenula s novim izdanjem natječaja Zajedno prema zdravlju

"Compliance je vrlo dinamično područje rada koje nas tjera da neprestano učimo kako bismo bili još b...

"Compliance je vrlo dinamično područje rada koje nas tjera da neprestano učimo kako bismo bili još bolji u onome što radimo"

"Najviše me motivira kada se projekti na kojima radimo razviju u proizvode koji će nekome poboljšati...

"Najviše me motivira kada se projekti na kojima radimo razviju u proizvode koji će nekome poboljšati kvalitetu života"

Azitromicin - priča o uspjehu

Azitromicin - priča o uspjehu