Skip to main content

Društveni teret migrene

Istraživanje provedeno u 16 zemalja na 12.545 pacijenata s migrenom prikazuje utjecaj migrene na brojne aspekte svakodnevnog života. 
Istraživanje pokazuje da oboljele osobe zbog migrene često propuštaju sudjelovati u društvenim aktivnostima ili smatraju da ne mogu
biti prijatelj kakav bi željele biti.

Za cijelu verziju preuzmite PDF

Migrena je složena i onesposobljujuća neurološka bolest koja utječe na živote više od jedne milijarde ljudi širom svijeta koji žive s ovom bolešću 01. Karakteriziraju je ponavljajuće bolne epizode koje mogu trajati između 4 i 72 sata i često su popraćene mučninom, povraćanjem i promjenama vida 02.

Nedavnim istraživanjem provedenim u ime Teve željelo se dodatno prikazati višestruki teret migrene. Anketa „Iza migrene: vaše pravo ja“, provedena u 16 zemalja na 12.545 osoba koje žive s migrenom, otkriva kako bolest utječe na brojne aspekte osobnog života. Globalna anketa istražila je brojne teme i životne uloge te otkrila specifičan utjecaj na društveni život osoba koje žive s ovom bolešću.

Kao što je vidljivo iz Michaelovih riječi, migrena može značajno utjecati na osobe koje žive s ovom bolešću, kao i na njihove bližnje. 92 % anketiranih pacijenata izjavilo je da bolest negativno utječe na kvalitetu njihovog života. 04 Zajedno s emocionalnim teretom, pacijenti koji pate od migrene mogu zbog bolesti biti izolirani od društva. Od ukupnog broja anketiranih, šest od deset ispitanika izjavilo je da je bolest utjecala na njihov društveni život, pri čemu je više od polovice kazalo da ih je bolest spriječila u izlascima. 04 Osim toga, ispitanici poput Michaela naveli su da ih je migrena spriječila da sudjeluju u svakodnevnim aktivnostima, pri čemu je gotovo polovica izjavila da je otežana njihova sposobnost vježbanja, što može dodatno negativno utjecati na njihovo zdravlje i dobrobit. 04

Ostale društvene aktivnosti na koje migrena utječe uključuju proslave posebnih događaja (31 %), pa čak i odlazak na odmor (28 %). Migrena može utjecati i na najintimnije odnose, pri čemu je trećina anketiranih pacijenata navela da migrena šteti njihovom seksualnom životu.

Prijateljstva predstavljaju sastavni dio života. Prema istraživanju četiri od deset ispitanika izjavilo je da njihova migrena utječe na njihovu sposobnost da budu dobar prijatelj. 04 Vjerojatno ne iznenađuje činjenica da je više od trećine ispitanika reklo da su skrivali migrenu od prijatelja. 04 To ukazuje na potencijalni pritisak na bliske odnose kada voljena osoba prolazi kroz napadaj migrene.

Istraživanje je također otkrilo da migrena utječe na životne uloge te potencijalne društvene krugove oboljele osobe, pri čemu je zabilježeno da je najviše pogođeno bavljenje sportom i hobijima. 04 

Zaključak

Anketa „Iza migrene: vaše pravo ja“ daje cjelovit uvid u način na koji migrena utječe na društveni život oboljelih osoba. U širim društvenim krugovima, istraživanje otkriva da 86 % ispitanika smatra da društvo ne shvaća migrenu ozbiljno, što zorno prikazuje stanje frustriranosti i izolacije. 04 

Teva apelira na društvo da pruži podršku zajednici oboljelih od migrene i omogući im da otvorenije govore o posljedicama migrene. Razgovarajući sa svojom obitelji, prijateljima i kolegama koji žive s ovom bolešću, ne samo da ćemo educirati sebe i osobe u našoj okolini, već ćemo i skrenuti pozornost na migrenu, demistificirajući i destigmatizirajući je u korist svih nas.

Tijekom studenog i prosinca 2019. godine ispitano je 12.545 pacijenata s migrenom iz Argentine, Australije, Belgije, Brazila, Češke, Francuske, Njemačke, Izraela, Italije, Meksika, Nizozemske, Poljske, Rusije, Španjolske, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva putem internetske ankete provedene na odraslim osobama s migrenom koje su imale najmanje četiri dana s migrenom na mjesec.

Sav tekst u navodnicima je citat izjava sudionika u istraživanju. Podaci se temelje na izjavama anketiranih pacijenata. Gore navedeno predstavlja djelomičan prikaz izvješća te se na njega kao takvog ni u koju svrhu ne treba oslanjati.

Preuzmite PDF

Izvori

 1. Back to contents.

  Činjenice o migreni, Zaklada za istraživanje migrene. Dostupno na stranici: https://migraineresearchfoundation.org/about-migraine/migraine-facts/. Stranici pristupljeno: 29. lipnja 2020.

 2. Back to contents.

  IHS klasifikacija – Kriteriji za klasifikaciju migrene 1

 3. Back to contents.

  Citat izveden iz doslovnog odgovora sudionika ankete. Sudioniku je dodijeljen pseudonim.

 4. Back to contents.

  Podaci u arhivi: InSites Consulting, 2019. Tevino istraživanje „Iza migrene: vaše pravo ja“. Podaci prikupljeni u studenom i prosincu 2019

Podijelite ovu stranicu: