Migrena može značajno utjecati na svakodnevni život više od jedne milijarde ljudi u svijetu koji žive s ovom bolešću.Bolest je u cijelom svijetu nedovoljno dijagnosticirana i liječena, što je djelomično rezultat pogrešne dijagnoze i očekivanja pacijenata da će ishodi liječenja biti loši.2

Nedavnim istraživanjem provedenim u ime Teve željelo se dodatno prikazati stvarni teret migrene. Anketa „Iza migrene: vaše pravo ja“, provedena na 12.545 osoba diljem svijeta koje žive s migrenom, otkriva kako bolest utječe na brojne aspekte osobnog života. Globalna anketa istražila je brojne teme, između ostalog i iskustva pacijenata koji žive s migrenom, s naglaskom na procese dijagnosticiranja i liječenja koje trenutno provode zdravstveni djelatnici širom svijeta.

Kao što je vidljivo iz Erikinih riječi, lijekovi mogu revitalizirati živote pacijenata kad je u pitanju liječenje migrene. Anketa je utvrdila da je većina pacijenata (61 %) zadovoljna svojim nadležnim liječnikom, ističući pozitivnu ulogu koju zdravstveni djelatnici imaju u pružanju podrške osobama koje žive s migrenom.4 Međutim, za većinu anketiranih put do dijagnoze bio je dugačak, pri čemu je gotovo polovica njih (47%) izjavila da su od pojave prvih simptoma do postavljanja točne dijagnoze migrene čekali dulje od tri godine.5 Za svakog desetog pacijenta taj je put trajao dulje od deset godina.6 Ovo kašnjenje može rezultirati dodatnim stresom i zabrinutošću za one koji žive s migrenom, a istraživanje je pokazalo da se većina pacijenata osjeća frustrirano zbog bolesti.7

Iskustvo pacijenta može biti dodatno otežano zbog sličnog kašnjenja u dobivanju terapije.8 Prema anketi, gotovo trećina anketiranih čekala je propisivanje terapije dulje od tri godine od postavljanja dijagnoze.9 Većina anketiranih pacijenata (59 %) ima slična iskustva kao i Erika, navodeći zadovoljstvo trenutno propisanim lijekovima.10 Međutim, pacijenti su tek donekle zadovoljni propisanim akutnim (58 %) i preventivnim (51 %) lijekovima.11

Upitani što bi najviše pomoglo zajednici oboljelih od migrene, četiri od deset pacijenata smatra da bi najučinkovitije bilo osiguravanje dovoljnih sredstava za lijekove u zdravstvenom sustavu (41 %) i veća ulaganja u istraživanje ove bolesti (33%).12

Zaključak

Anketa „Iza migrene: vaše pravo ja“ daje cjelovit uvid u način na koji migrena utječe na život oboljelih osoba te ukazuje na načelno pozitivnu i važnu ulogu zdravstvenih djelatnika u njihovom iskustvu s migrenom. Prihvaćajući činjenicu da se radi o neugodnoj i onesposobljujućoj bolesti, zdravstveni djelatnici mogu osigurati da se pacijenti liječe sa suosjećanjem i pažnjom, tako da pacijenti mogu uživati u boljoj kvaliteti života.

Teva apelira na društvo u cjelini da pruži podršku zajednici oboljelih od migrene i omogući im da otvorenije govore o posljedicama migrene. Razgovarajući sa svojom obitelji, prijateljima i kolegama koji žive s ovom bolešću, ne samo da ćemo educirati sebe i osobe u našoj okolini, već ćemo i skrenuti pozornost na migrenu, demistificirajući i destigmatizirajući je u korist svih nas.

Tijekom studenog i prosinca 2019. godine ispitano je 12.545 pacijenata s migrenom iz Argentine, Australije, Belgije, Brazila, Češke, Francuske, Njemačke, Izraela, Italije, Meksika, Nizozemske, Poljske, Rusije, Španjolske, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva putem internetske ankete provedene na odraslim osobama s migrenom koje su imale najmanje četiri dana s migrenom na mjesec. Sav tekst u navodnicima je citat izjava sudionika u istraživanju. Podaci se temelje na izjavama anketiranih pacijenata. Gore navedeno predstavlja djelomičan prikaz izvješća te se na njega kao takvog ni u koju svrhu ne treba oslanjati.

Preuzmite PDF

______________________________________________________________________________________________________________

[1] Činjenice o migreni, Zaklada za istraživanje migrene. Dostupno na stranici: https://migraineresearchfoundation.org/about-migraine/migraine-facts/. Stranici pristupljeno: 29. lipnja 2020.

[2] Moriarty, Mallick-Searle. Diagnosis and treatment for chronic migraine. Dostupno na stranici: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4876579/#:~:text=Migraine%20is%20a%20disabling%20headache,around%2011.7%25%20to%2013.2%25. Stranici pristupljeno: 21. kolovoza 2020.

[3] Citat izveden iz doslovnog odgovora sudionika ankete. Sudioniku je dodijeljen pseudonim.

[4] Podaci u arhivi: InSites Consulting, 2019. Tevino istraživanje „Iza migrene: vaše pravo ja“. Podaci prikupljeni u studenom i prosincu 2019.

[5] Podaci u arhivi: InSites Consulting, 2019. Tevino istraživanje „Iza migrene: vaše pravo ja“. Podaci prikupljeni u studenom i prosincu 2019.

[6] Podaci u arhivi: InSites Consulting, 2019. Tevino istraživanje „Iza migrene: vaše pravo ja“. Podaci prikupljeni u studenom i prosincu 2019.

[7] Podaci u arhivi: InSites Consulting, 2019. Tevino istraživanje „Iza migrene: vaše pravo ja“. Podaci prikupljeni u studenom i prosincu 2019.

[8] Moriarty, Mallick-Searle. Diagnosis and treatment for chronic migraine. Dostupno na stranici: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4876579/#:~:text=Migraine%20is%20a%20disabling%20headache,around%2011.7%25%20to%2013.2%25. Stranici pristupljeno: 21. kolovoza 2020.

[9-12] Podaci u arhivi: InSites Consulting, 2019. Tevino istraživanje „Iza migrene: vaše pravo ja“. Podaci prikupljeni u studenom i prosincu 2019.