Skip to main content

Moć narodu: što društvo može napraviti na području pružanja podrške pacijentima koji pate od migrene?

Istraživanje provedeno u 16 zemalja na 12.545 pacijenata s migrenom prikazuje utjecaj migrene na brojne aspekte svakodnevnog života. Istraživanje pokazuje da udruge pacijenata i šira zajednica mogu imati ključnu ulogu u pružanju podrške i osnaživanju pacijenata, ali samo mali postotak pacijenata se njima služi.

Za cijelu verziju preuzmite PDF

Migrena je treća najčešća bolest u svijetu, s procijenjenom globalnom prevalencijom od 14,7 %. Gledajući globalno, migrena je sedma onesposobljujuća bolest i vodeći uzrok onesposobljenosti među svim neurološkim poremećajima. 01 

Nedavnim istraživanjem provedenim u ime Teve željelo se dodatno prikazati teret migrene. Anketa „Iza migrene: vaše pravo ja“, provedena u 16 zemalja na 12.545 osoba koje žive s migrenom, otkriva kako bolest utječe na brojne aspekte osobnog života. Globalna anketa istražila je brojne teme, između ostalog i uključenost pacijenata u udruge za potporu te dodatne načine osnaživanja pacijenata koji pate od migrene.

Kao što otkrivaju Laurine riječi, anketirani pacijenti smatraju da je potrebno dodatno educirati društvo o utjecaju migrene. Očito je da je ovo pitanje važno jer je 92 % pacijenata navelo da bolest negativno utječe na kvalitetu njihovog života. 03 

Istraživanje je otkrilo da većina pacijenata (54 %) smatra da bi iskustva drugih članova zajednice oboljelih od migrene najviše pridonijela poboljšanju života s migrenom. 03 Međutim, kada je u pitanju savjetovanje i podrška, tek je svaki šesti pacijent član neke od udruga za potporu pacijentima. 03

Prema pacijentima koji su sudjelovali u anketi, nedovoljna osviještenost o postojanju udruga za potporu pacijentima (41 %), nevoljkost pristupanja udrugama (28 %) i neznanje o tome kako pronaći udruge (24 %) neki su od razloga za neuključivanje u ovakve oblike potpore. 03 Ovi rezultati upućuju na neiskorištene resurse koji ovakve udruge mogu pružiti pacijentima, uz uvjet da su pravilno organizirani i oglašavani.

Anketirani pacijenti naveli su savjete i trikove za organizaciju kućanstva (33 %) i pripremu brzih obroka (28%) kao alate koji mogu poboljšati njihov život. 03 Osim toga, ovi podaci mogu biti motivacija udrugama za potporu pacijentima kako bi bolje doprli do pacijenata koji pate od migrene i demonstrirali svoje aktivnosti pružanja podrške osobama koje žive s ovom bolešću.

U Tevi razumijemo važnost uloge koju udruge za potporu pacijenata mogu imati u životima pacijenata koji pate od migrene te ćemo nastaviti razvijati postojeće i stvarati nove odnose sa svim dionicima u zajednici oboljelih od migrene.

Zaključak

Anketa „Iza migrene: vaše pravo ja“ daje cjelovit uvid u utjecaj migrene, što obuhvaća i potencijal za osnaživanje kroz suradnju s udrugama za potporu pacijentima. Istraživanje otkriva da 86 % ispitanika smatra da društvo ne shvaća migrenu ozbiljno, što zorno prikazuje stanje frustriranosti i izolacije.03

Teva apelira na društvo da pruži podršku zajednici oboljelih od migrene i omogući im da otvorenije govore o posljedicama migrene. Razgovarajući sa svojom obitelji, prijateljima i kolegama koji žive s ovom bolešću, ne samo da ćemo educirati sebe i osobe u našoj okolini, već ćemo i skrenuti pozornost na migrenu, demistificirajući i destigmatizirajući je u korist svih nas. 

Tijekom studenog i prosinca 2019. godine ispitano je 12.545 pacijenata s migrenom iz Argentine, Australije, Belgije, Brazila, Češke, Francuske, Njemačke, Izraela, Italije, Meksika, Nizozemske, Poljske, Rusije, Španjolske, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva putem internetske ankete provedene na odraslim osobama s migrenom koje su imale najmanje četiri dana s migrenom na mjesec.

Sav tekst u navodnicima je citat izjava sudionika u istraživanju. Podaci se temelje na izjavama anketiranih pacijenata. Gore navedeno predstavlja djelomičan prikaz izvješća te se na njega kao takvog ni u koju svrhu ne treba oslanjati.

Preuzmite PDF

Izvori

  1. Back to contents.

    Zaklada za migrenu. Činjenice i brojke. Dostupno na stranici: https://www.migrainetrust.org/about-migraine/migraine-what-is-it/facts-figures/. Stranici pristupljeno: 27. lipnja 2020.

  2. Back to contents.

    Citat izveden iz doslovnog odgovora sudionika ankete. Sudioniku je dodijeljen pseudonim.

  3. Back to contents.

    Podaci u arhivi: InSites Consulting, 2019. Tevino istraživanje „Iza migrene: vaše pravo ja“. Podaci prikupljeni u studenom i prosincu 2019.

Podijelite ovu stranicu: