Skip to main content

Pozitivna uloga zdravstvenih djelatnika u skrbi oboljelih od migrene

Istraživanje provedeno u 16 zemalja na 12.545 pacijenata s migrenom prikazuje utjecaj migrene na brojne aspekte svakodnevnog života. Istraživanje pokazuje da su pacijenti u načelu zadovoljni sa zdravstvenim djelatnicima koji skrbe o njihovoj migreni, ali smatraju da ima prostora za poboljšanja.

Za cijelu verziju preuzmite PDF

Migrena je onesposobljujuća neurološka bolest koja predstavlja fizički, psihički i društveni teret u cijelom svijetu. 01 Češća je od dijabetesa, epilepsije i astme zajedno 02 , a najviše pogađa osobe oba spola u najproduktivnijim godinama odrasle dobi. 03 

Nedavnim istraživanjem provedenim u ime Teve željelo se dodatno prikazati stvarni teret migrene. Anketa „Iza migrene: vaše pravo ja“, provedena na 12.545 osoba koje žive s migrenom diljem svijeta, otkriva kako bolest utječe na brojne aspekte osobnog života. Oni koji traže medicinsku pomoć oslanjaju se na stručnost i podršku zdravstvenih djelatnika.

Globalna anketa istražila je brojne teme, između ostalog doživljena iskustva pacijenata s migrenom, odnos sa zdravstvenim djelatnicima i njihovo zadovoljstvo trenutnim liječenjem.

Istraživanje „Iza migrene: vaše pravo ja“ utvrdilo je da pacijenti poput Martina smatraju zdravstvene djelatnike izvorom podrške. Većina anketiranih pacijenata (61 %) zadovoljna je nadležnim liječnikom pri čemu naglašavaju pozitivnu ulogu zdravstvenih djelatnika u pružanju podrške osobama koje žive s migrenom. 05 Upitani o različitim aspektima svoje skrbi, ispitanici su u načelu pozitivno ocijenili rad zdravstvenih djelatnika, pri čemu je 76 % izjavilo da njihov liječnik dobro razumije stanje njihove migrene. 05 Nadalje, tri četvrtine anketiranih smatra da njihov nadležni liječnik vrlo ozbiljno shvaća njihovu migrenu.7 Još jedno pozitivno priznanje zdravstvenoj zajednici je i to da su dvije trećine pacijenata izjavile da je njihov liječnik dobro informiran o najnovijim lijekovima protiv migrene. 05 

Međutim, anketirani pacijenti primijetili su da ima prostora za poboljšanja, pri čemu je gotovo polovica ispitanika (46 %) izjavila da bi educiraniji zdravstveni djelatnici najviše pridonijeli poboljšanju njihova života. 05 Kad su u pitanju lijekovi, većina anketiranih (59%) navela je da su zadovoljni lijekovima koji su im propisani. 05

Globalna anketa ukazuje i na širu ulogu koju bi, prema mišljenju osoba koje žive s migrenom, zdravstvena zajednica trebala imati, pri čemu većina pacijenata smatra da bi zdravstveni radnici trebali preuzeti veću odgovornost u ukazivanju na utjecaj migrene i pružanju podrške osobama koje žive s migrenom. 05

Zaključak

Anketa „Iza migrene: vaše pravo ja“ daje cjelovit uvid u način na koji migrena utječe na život oboljelih osoba te ističe pozitivnu i važnu ulogu zdravstvenih djelatnika u njihovom iskustvu s migrenom. Prihvaćajući činjenicu da se radi o neugodnoj i onesposobljujućoj bolesti, zdravstveni djelatnici mogu osigurati da se pacijenti liječe sa suosjećanjem i pažnjom, tako da pacijenti mogu uživati u boljoj kvaliteti života.

Teva apelira na društvo u cjelini da pruži podršku zajednici oboljelih od migrene i omogući im da otvorenije govore o posljedicama migrene. Razgovarajući sa svojom obitelji, prijateljima i kolegama koji žive s ovom bolešću, ne samo da ćemo educirati sebe i osobe u našoj okolini, već ćemo i skrenuti pozornost na migrenu, demistificirajući i destigmatizirajući je u korist svih nas.

Tijekom studenog i prosinca 2019. godine ispitano je 12.545 pacijenata s migrenom iz Argentine, Australije, Belgije, Brazila, Češke, Francuske, Njemačke, Izraela, Italije, Meksika, Nizozemske, Poljske, Rusije, Španjolske, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva putem internetske ankete provedene na odraslim osobama s migrenom koje su imale najmanje četiri dana s migrenom na mjesec. Sav tekst u navodnicima je citat izjava sudionika u istraživanju. Podaci se temelje na izjavama anketiranih pacijenata. Gore navedeno predstavlja djelomičan prikaz izvješća te se na njega kao takvog ni u koju svrhu ne treba oslanjati.

Preuzmite PDF

Izvori

 1. Back to contents.

  David Borsook, David W. Dodick. Taking the headache out of migraine. Dostupno na stranici: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4549713/ Stranici pristupljeno: 21. kolovoza 2020.

 2. Back to contents.

  Činjenice o migreni, internetska stranica Zaklade za istraživanje migrene. Dostupno na stranici: https://www.migrainetrust.org/about-migraine/migraine-what-is-it/facts-figures/. Stranici pristupljeno: 27. lipnja 2020.

 3. Back to contents.

  Lipton RB1, Bigal ME. Migraine: Epidemiology, Impact, and Risk Factors for Progression. Dostupno na stranici: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15833088 Stranici pristupljeno 27. lipnja 2020.

 4. Back to contents.

  Citat izveden iz doslovnog odgovora sudionika ankete. Sudioniku je dodijeljen pseudonim.

 5. Back to contents.

  Podaci u arhivi: InSites Consulting, 2019. Tevino istraživanje „Iza migrene: vaše pravo ja“. Podaci prikupljeni u studenom i prosincu 2019.

Podijelite ovu stranicu: