Migrena je onesposobljujuća neurološka bolest koja predstavlja fizički, psihički i društveni teret u cijelom svijetu.1 Češća je od dijabetesa, epilepsije i astme zajedno2, a najviše pogađa osobe oba spola u najproduktivnijim godinama odrasle dobi.3

Nedavnim istraživanjem provedenim u ime Teve željelo se dodatno prikazati stvarni teret migrene. Anketa „Iza migrene: vaše pravo ja“, provedena na 12.545 osoba koje žive s migrenom diljem svijeta, otkriva kako bolest utječe na brojne aspekte osobnog života. Oni koji traže medicinsku pomoć oslanjaju se na stručnost i podršku zdravstvenih djelatnika.

Globalna anketa istražila je brojne teme, između ostalog doživljena iskustva pacijenata s migrenom, odnos sa zdravstvenim djelatnicima i njihovo zadovoljstvo trenutnim liječenjem.

Istraživanje „Iza migrene: vaše pravo ja“ utvrdilo je da pacijenti poput Martina smatraju zdravstvene djelatnike izvorom podrške. Većina anketiranih pacijenata (61 %) zadovoljna je nadležnim liječnikom pri čemu naglašavaju pozitivnu ulogu zdravstvenih djelatnika u pružanju podrške osobama koje žive s migrenom.5 Upitani o različitim aspektima svoje skrbi, ispitanici su u načelu pozitivno ocijenili rad zdravstvenih djelatnika, pri čemu je 76 % izjavilo da njihov liječnik dobro razumije stanje njihove migrene.6 Nadalje, tri četvrtine anketiranih smatra da njihov nadležni liječnik vrlo ozbiljno shvaća njihovu migrenu.7 Još jedno pozitivno priznanje zdravstvenoj zajednici je i to da su dvije trećine pacijenata izjavile da je njihov liječnik dobro informiran o najnovijim lijekovima protiv migrene.8

Međutim, anketirani pacijenti primijetili su da ima prostora za poboljšanja, pri čemu je gotovo polovica ispitanika (46 %) izjavila da bi educiraniji zdravstveni djelatnici najviše pridonijeli poboljšanju njihova života.9 Kad su u pitanju lijekovi, većina anketiranih (59%) navela je da su zadovoljni lijekovima koji su im propisani.10

Globalna anketa ukazuje i na širu ulogu koju bi, prema mišljenju osoba koje žive s migrenom, zdravstvena zajednica trebala imati, pri čemu većina pacijenata smatra da bi zdravstveni radnici trebali preuzeti veću odgovornost u ukazivanju na utjecaj migrene i pružanju podrške osobama koje žive s migrenom.11

Zaključak

Anketa „Iza migrene: vaše pravo ja“ daje cjelovit uvid u način na koji migrena utječe na život oboljelih osoba te ističe pozitivnu i važnu ulogu zdravstvenih djelatnika u njihovom iskustvu s migrenom. Prihvaćajući činjenicu da se radi o neugodnoj i onesposobljujućoj bolesti, zdravstveni djelatnici mogu osigurati da se pacijenti liječe sa suosjećanjem i pažnjom, tako da pacijenti mogu uživati u boljoj kvaliteti života.

Teva apelira na društvo u cjelini da pruži podršku zajednici oboljelih od migrene i omogući im da otvorenije govore o posljedicama migrene. Razgovarajući sa svojom obitelji, prijateljima i kolegama koji žive s ovom bolešću, ne samo da ćemo educirati sebe i osobe u našoj okolini, već ćemo i skrenuti pozornost na migrenu, demistificirajući i destigmatizirajući je u korist svih nas.

Tijekom studenog i prosinca 2019. godine ispitano je 12.545 pacijenata s migrenom iz Argentine, Australije, Belgije, Brazila, Češke, Francuske, Njemačke, Izraela, Italije, Meksika, Nizozemske, Poljske, Rusije, Španjolske, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva putem internetske ankete provedene na odraslim osobama s migrenom koje su imale najmanje četiri dana s migrenom na mjesec. Sav tekst u navodnicima je citat izjava sudionika u istraživanju. Podaci se temelje na izjavama anketiranih pacijenata. Gore navedeno predstavlja djelomičan prikaz izvješća te se na njega kao takvog ni u koju svrhu ne treba oslanjati.

Preuzmite PDF

______________________________________________________________________________________________________________

[1] David Borsook, David W. Dodick. Taking the headache out of migraine. Dostupno na stranici: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4549713/ Stranici pristupljeno: 21. kolovoza 2020.

[2] Činjenice o migreni, internetska stranica Zaklade za istraživanje migrene. Dostupno na stranici: https://www.migrainetrust.org/about-migraine/migraine-what-is-it/facts-figures/. Stranici pristupljeno: 27. lipnja 2020.

[3] Lipton RB1, Bigal ME. Migraine: Epidemiology, Impact, and Risk Factors for Progression. Dostupno na stranici: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15833088 Stranici pristupljeno 27. lipnja 2020.

[4] Citat izveden iz doslovnog odgovora sudionika ankete. Sudioniku je dodijeljen pseudonim.

[5-11] Podaci u arhivi: InSites Consulting, 2019. Tevino istraživanje „Iza migrene: vaše pravo ja“. Podaci prikupljeni u studenom i prosincu 2019.