U novom Tevinom izvješću navodi se da preseljenje proizvodnje lijekova iz Europe ugrožava pacijente

  • Ovisnost Europe o Kini i Indiji kad je riječ o aktivnim sastojcima sve je veća zbog energetske krize i inflacije

  • Traži se da Europa zaustavi ovu bespoštednu utrku prema dnu i poduzme hitne održive mjere kako bi se zaštitila opskrba pacijenata nužnim lijekovima  

Proizvodnja lijekova u Europi suočena je s krizom. Europa je u prošlosti proizvodila osnovne lijekove od prve do zadnje faze. No u proteklih se 10 do 15 godina proizvodnja preselila na tržišta s nižim troškovima, poput Kine i Indije.

Rizik leži u činjenici da udaljeni dobavljači i krhki opskrbni lanci, oslabljeni sukobom i gospodarskim pritiscima, ugrožavaju sigurnu opskrbu pacijenata u Europi osnovnim lijekovima.

Uz smanjene proizvodne kapacitete Europa možda neće moći proizvoditi osnovne lijekove u količinama koje bi zadovoljile potrebe. Njeni zdravstveni sustavi mogli bi gotovo u cijelosti postati ovisni o Kini i drugim tržištima, što podrazumijeva i manje kontrole.

Teva danas poziva na djelovanje za sigurniju opskrbu osnovnim lijekovima o kojima milijuni pacijenata u EU svakodnevno ovise.

Kao vodeći svjetski proizvođač osnovnih lijekova, Teva Pharmaceuticals ostavlja golem trag u Europi. S 19 000 zaposlenika u 28 tvornica proizvodi više od 97% svojih lijekova kojima opskrbljuje stanovnike Europe. Trenutno se u Ulmu u Njemačkoj gradi vrhunski biotehnološki proizvodni pogon. Cilj je ove investicije od oko jedne milijarde eura podrška ranoj fazi razvoja Tevinih proizvoda. Pogon će zapošljavati 300 zaposlenika i pružati značajan doprinos proizvodnji Tevinog portfelja biofarmaceutika.

U svom novom izvješću naziva „O egzodusu lijekova iz Europe”, Teva poziva nacionalne i EU zakonodavce da zaustave odlazak proizvodnje i podrže ono što je od proizvodnje osnovnih lijekova u Europi ostalo. U izvješću se navode temeljni uzroci ovakvog preseljenja kao i konkretne preporuke za rješavanje problema.

Rizik nastavka odlaska proizvodnje lijekova

Azijske kompanije danas imaju gotovo dvije trećine odobrenja za proizvodnju aktivnih farmaceutskih sastojaka u Europi, a preostali dio drže europske kompanije.

Razlozi za to su sljedeći:

  1. Tržišta u razvoju nude veće državne subvencije, manje troškove radne snage i cijene energenata mnogo niže od europskih, a energetska kriza produbljuje taj jaz.
  2. Europskim platiteljima u ovom je trenutku trošak važniji od gotovo svega drugoga, uključujući održivost, lokalni opskrbni lanac i cjelovitost.
  3. Lakše je. Regulatorni okvir Europske unije stvara dodatno administrativno opterećenje i previše se oslanja na papir.

Isti faktori koji su utjecali na preseljenje proizvodnje aktivnih farmaceutskih sastojaka sada utječu i na proizvodnju osnovnih lijekova. To znači da bi lijekovi poput antibiotika ili generičkih lijekova za dijabetes ili rak, kao okosnice zdravstvenih sustava, mogli nestati iz europskih tvornica u sljedećih pet do deset godina.

Takav bi razvoj događaja povećao visoku ekonomsku i društvenu ovisnost Europe o zemljama poput Kine, što bi u konačnici utjecalo na živote pacijenata. Iako je opskrbni lanac tijekom pandemije u velikoj mjeri ostao stabilan, Tevino istraživanje pokazuje da je 10% pacijenata s kroničnim bolestima bilo suočeno s nedostatkom osnovnih lijekova.

Philippe Drechsle, Tevin potpredsjednik zadužen za upravljanjem europskim portfeljem, kaže: „Cijena energenata utječe na cijenu proizvoda i pitanje je koliko ćemo dugo dopuštati ovakvu utrku prema dnu kad je riječ o osnovnim lijekovima, prije nego postane prekasno? Tijekom pandemije, uz zatvaranje granica i tvornica u nekim zemljama, osvjedočili smo se koliko je sustav krhak. A sada, suočeni s krizom energenata i inflacijom, pitajmo se je li to još jedan poziv da se trgnemo?”

Treba djelovati odmah!

Kreatori politika otvaraju pitanje zakonodavstva vezanog uz farmaceutsku industriju. Ovo je trenutak koji se događa jednom u životu, a možda je i najvažniji trenutak u novijoj povijesti naše industrije.

Teva traži da političari razmotre četiri održive reforme kako bi se osigurala opskrba i umanjio rizik budućih nestašica osnovnih lijekova:

  1. Reforma određivanja cijena i pravila nabave generičkih lijekova kako bi se zaustavila ova bespoštedna konkurencija i imperativ najniže cijene kad je riječ o lijekovima; primjerice, definiranje održivosti i sigurnosti opskrbnog lanca kao važnijih kriterija kod javne nabave.
  2. Jamčenje predvidljivosti i jasnoće pravila o poticajima za intelektualno vlasništvo, kako bi se potakla veća ulaganja farmaceutskih kompanija u istraživanje, razvoj i proizvodnju proizvoda.
  3. Poticanje digitaliziranog i troškovno učinkovitog regulatornog okruženja smanjenjem korištenja papira i povećanjem interakcije s regulatorima i pacijentima putem e-uputa za lijekove.
  4. Osiguranje pravovremenog pristupa državnim programima financiranja koji podržavaju zelenu i digitalnu tranziciju.

Tevina dugoročna posvećenost europskoj proizvodnji

Dreschle nastavlja: „Zbog odlaska proizvodnje lijekova iz Europe na tržišta u nastanku, pacijenti u Europi u vrlo su osjetljivom položaju. Sad je trenutak, dok je to još moguće, da se pruži podrška europskim proizvođačima lijekova i njihovim opskrbnim lancima. Sada nije trenutak za povećanje naše ovisnosti o Kini i drugim tržištima, pogotovo kad u obzir uzmemo postojeće pritiske inflacije, cijena energenata i sukoba. Zaustavimo ovaj proces prije nego što proizvodnja lijekova napusti Europu. Zbog toga danas tražimo od nacionalnih i EU zakonodavaca da se posvete donošenju jasnih mjera za osiguranje proizvodnje u Europi, čime bi industrija bila u sigurnijem položaju u cilju poboljšanja ishoda za pacijente.”

Za dodatne informacije molimo Vas da kontaktirate Tamaru Sušanj Šulentić na Tamara.Susanj-Sulentic@pliva.com.

Preuzmite PDF

.

Više o stanju tržišta generičkih lijekova možete pronaći u dokumentu u nastavku:

Preuzmite PDF

.

O Tevi

Teva Pharmaceutical Industries Ltd. (NYSE i TASE: TEVA) već više od stoljeća razvija i proizvodi lijekove kako bi poboljšala živote ljudi. Globalni smo lider u generičkim, biosličnim i specialty lijekovima s portfeljem od više od 3.500 proizvoda u gotovo svakom terapeutskom području. Oko 200 milijuna ljudi u cijelome svijetu svakoga dana uzima Tevin lijek, a opslužuje ih jedan od najvećih i najsloženijih opskrbnih lanaca u farmaceutskoj industriji. Uz našu prisutnost u generičkim lijekovima, imamo značajna inovativna istraživanja i operacije koji su podrška našem sve većem portfelju specialty i biosličnih proizvoda. Saznaje više na www.tevapharm.com

Podijelite ovu stranicu:

Možda vas zanima

Svečana dodjela nagrada pobjednicima natječaja Zajedno prema zdravlju 2023.

Svečana dodjela nagrada pobjednicima natječaja Zajedno prema zdravlju 2023.

Plivaši sportaši: "Važno je da vidimo i osjetimo napredak, ali i da budemo zadovoljni i ispunjeni sa...

Plivaši sportaši: "Važno je da vidimo i osjetimo napredak, ali i da budemo zadovoljni i ispunjeni sami sobom"

PLIVA dobitnica nagrade za najuspješniju generičku kompaniju u komercijalnom poslovanju 2022. godine

PLIVA dobitnica nagrade za najuspješniju generičku kompaniju u komercijalnom poslovanju 2022. godine

Potpisan ugovor o suradnji Sveučilišta u Splitu, Medicinskog fakulteta u Splitu i PLIVE

Potpisan ugovor o suradnji Sveučilišta u Splitu, Medicinskog fakulteta u Splitu i PLIVE

PLIVA je krenula s novim izdanjem natječaja Zajedno prema zdravlju

PLIVA je krenula s novim izdanjem natječaja Zajedno prema zdravlju

"Compliance je vrlo dinamično područje rada koje nas tjera da neprestano učimo kako bismo bili još b...

"Compliance je vrlo dinamično područje rada koje nas tjera da neprestano učimo kako bismo bili još bolji u onome što radimo"

"Najviše me motivira kada se projekti na kojima radimo razviju u proizvode koji će nekome poboljšati...

"Najviše me motivira kada se projekti na kojima radimo razviju u proizvode koji će nekome poboljšati kvalitetu života"

Azitromicin - priča o uspjehu

Azitromicin - priča o uspjehu