"Put lijekova" sve je važniji pacijentima

Pandemija je među pacijentima potakla velik interes za ulogu Europe u proizvodnji lijekova. Novo europsko istraživanje pokazuje da 7 od 10 pacijenata želi znati gdje se njihovi lijekovi proizvode, s obzirom na to da su u pandemiji na vidjelo izašli nedostaci sve veće koncentracije proizvodnje nekih lijekova izvan Europe.

 U ispitivanju koje je ove godine provela Teva Pharmaceuticals, čija je PLIVA članica, sudjelovalo je 3000 pacijenata starijih od 25 godina iz Francuske, Njemačke, Nizozemske, Španjolske, Hrvatske i Češke. Svi ispitanici patili su od jedne ili više kroničnih bolesti, uključujući Alzheimerovu bolest, artritis, astmu, rak, kardiovaskularnu bolest, KOPB, depresiju, dijabetes i migrenu, zbog čega su morali redovito uzimati lijekove.

Rezultati ispitivanja ukazuju na potrebu stvaranja bolje ravnoteže u globalnom farmaceutskom lancu vrijednosti kako bi se osiguralo da je u svakoj regiji u svijetu pristup vitalnim lijekovima siguran i održiv. Iako u Hrvatskoj nije bilo ozbiljnih nestašica lijekova, pandemija bolesti COVID-19 naglasila je u brojnim europskim zemljama probleme s globalnim lancima nabave kojima je uzrok grupiranje proizvodnje aktivnih farmaceutskih sastojaka u Aziji. Vidljivo je iz rezultata da među ispitanicima upravo oni iz Hrvatske najmanje navode kako su bili zabrinuti za ovisnost o proizvodnji lijekova u drugim zemljama (61% u odnosu na prosjek EU 76%) što se može povezati s razvijenom farmaceutskom industrijom u Hrvatskoj, uključujući proizvodnju aktivnim farmaceutskih tvari, i stabilnom opskrbom tržišta tijekom pandemije. Iako je Europa i dalje jaka kad je riječ o proizvodnji gotovih lijekova, izgubila je vodeći položaj u proizvodnji aktivnih farmaceutskih sastojaka i to u sektoru lijekova nezaštićenih patentom.

Richard Daniell, izvršni podpredsjednik Teve za Europu, rekao je: „Nakon šoka pandemije moramo se trgnuti i shvatiti da se sve veće neravnoteže globalnog farmaceutskog lanca vrijednosti ne mogu nastaviti. Pacijentima je sada zaista važno gdje se proizvode njihovi lijekovi. Jednako kao što je u proteklih nekoliko godina „put hrane“ postao ključan potrošačima, tako pacijenti danas žele znati više o „putu lijekova“ kad je riječ o njihovoj terapiji. Nezdravo i preveliko oslanjanje Europe na proizvodnju aktivnih farmaceutskih sastojaka izvan njenog teritorija došlo je do izražaja nakon zatvaranja pogona i granica. Europa mora prilagoditi svoje politike novoj gospodarskoj i tehnološkoj stvarnosti, istovremeno jačajući svoju konkurentnost i geopolitički položaj tako da ostaje otvorena i privlači ulaganja.“

Pozitivno je da većina pacijenata nije osjetila značajne nestašice lijekova tijekom pandemije, jer samo 10% njih navodi kako su opetovano tijekom tog razdoblja imali problema u nabavci potrebne terapije. Smatraju kako je manja dostupnost usluga zdravstvenih sustava također odigrala značajnu ulogu, pa tako petina pacijenata navodi kako su pregled kod liječnika morali otkazati ili odgoditi tijekom pandemije. 

Zanimljivo da gotovo tri četvrtine (73% EU) ispitanika smatra da je farmaceutska industrija strateški važna za Europu u trenutku kada izlazimo iz pandemije, jer ona može osigurati stabilnost i pouzdanost opskrbe lijekovima. Gotovo dvije trećine (61%) smatra da je proizvodnja lijekova u regiji važna kako bi se zaštitili zdravstveni sustavi u Europi, a gotovo isti broj (59%) je smatra ključnom u osiguranju europske autonomije i suverenosti kad su pitanju kritično važni lijekovi.

Iako 61% ispitanih u Hrvatskoj vjeruje da proizvodnja u EU doprinosi boljoj dostupnosti lijekova, svega nešto više od polovice (55%) uočava važnost za očuvanje radnih mjesta i unapređenje lokalne ekonomije, a manje od pola (40%) vjeruje da doprinosi očuvanju stručnjaka i znanja u EU u području istraživanja i razvoja.

Mihael Furjan, predsjednik Uprave PLIVE, povodom objave rezultata ove studije izjavio je: „Ova kriza dodatno je podcrtala značaj zadržavanja razvoja i proizvodnje lijekova i aktivnih farmaceutskih tvari u Hrvatskoj odnosno Europskoj uniji, ne samo za zdravstvene sustave nego i za stabilno gospodarstvo. Naši su proizvodni pogoni čitavo vrijeme radili bez prekida i tako osigurali redovnu opskrbu korisnika na šezdesetak izvoznih tržišta aktivnim farmaceutskim supstancijama i gotovim lijekovima. Ponosni smo što smo, zajedno s drugim proizvođačima u Hrvatskoj, osigurali potrebne terapije za naše pacijente. Zajedno s kolegama iz Teve svakodnevno pružamo podršku 200 milijuna pacijenata i osiguravamo dostatne zalihe u Europi kao jedan od najvećih dobavljača europskih zdravstvenih sustava. Danas se čak 95% Tevinih gotovih lijekova, koji se prodaju na europskim tržištima, proizvodi u Europi, čemu značajno doprinose naše proizvodne lokacije u Zagrebu i Savskom Marofu.

Podijelite ovu stranicu:

Možda vas zanima

Svečana dodjela nagrada pobjednicima natječaja Zajedno prema zdravlju 2023.

Svečana dodjela nagrada pobjednicima natječaja Zajedno prema zdravlju 2023.

Plivaši sportaši: "Važno je da vidimo i osjetimo napredak, ali i da budemo zadovoljni i ispunjeni sa...

Plivaši sportaši: "Važno je da vidimo i osjetimo napredak, ali i da budemo zadovoljni i ispunjeni sami sobom"

PLIVA dobitnica nagrade za najuspješniju generičku kompaniju u komercijalnom poslovanju 2022. godine

PLIVA dobitnica nagrade za najuspješniju generičku kompaniju u komercijalnom poslovanju 2022. godine

Potpisan ugovor o suradnji Sveučilišta u Splitu, Medicinskog fakulteta u Splitu i PLIVE

Potpisan ugovor o suradnji Sveučilišta u Splitu, Medicinskog fakulteta u Splitu i PLIVE

PLIVA je krenula s novim izdanjem natječaja Zajedno prema zdravlju

PLIVA je krenula s novim izdanjem natječaja Zajedno prema zdravlju

"Compliance je vrlo dinamično područje rada koje nas tjera da neprestano učimo kako bismo bili još b...

"Compliance je vrlo dinamično područje rada koje nas tjera da neprestano učimo kako bismo bili još bolji u onome što radimo"

"Najviše me motivira kada se projekti na kojima radimo razviju u proizvode koji će nekome poboljšati...

"Najviše me motivira kada se projekti na kojima radimo razviju u proizvode koji će nekome poboljšati kvalitetu života"

Azitromicin - priča o uspjehu

Azitromicin - priča o uspjehu