TEVA kupuje Allergan Generics

TEVA kupuje Allergan Generics za 40,5 mlrd USD čime nastaje generička i specialty kompanija koja preoblikuje tržište i dobro je pozicionirana za ulogu pobjednika u globalnoj zdravstvenoj inudstriji - Akvizicijom se dodatno jača Tevina strategija, ubrzava stvaranje novog poslovnog modela i otvara niz novih mogućnosti za kompaniju i u generičkom i specialty poslovanju - Prilika za daljnju transformaciju globalnog generičkog poslovanja putem vrhunskog portfelja generičkih proizvoda u razvoju, razvojno-istraživačkih kapaciteta, operativne mreže, lanca opskrbe, globalnog komercijalnog poslovanja i infrastrukture - Snažna generička platforma za pružanje podrške budućem strateškom investiranju u specialty proizvode - Teva će biti među prvih 10 globalnih farmaceutskih kompanija - Poboljšan financijski profil sa snažnim, diversificiranim prihodima - Troškovne sinergije i porezne uštede od oko 1,4 milijarde dolara godišnje i više od 20 % rasta u drugoj i trećoj godini od dovršetka transakcije

JERUSALEM – 27. srpnja 2015. – Teva Pharmaceutical Industries Ltd. (NYSE i TASE: TEVA) danas je objavila potpisivanje konačnog ugovora s kompanijom Allergan plc (NYSE: AGN) o akviziciji kompanije Allergan Generics za iznos od 40,5 milijardi dolara. Po dovršetku transakcije Allergan će dobiti 33,75 milijardi dolara u novcu i dionicima Teve, koje se danas procjenjuju na 6,75 milijardi dolara, što predstavlja procijenjenih manje od 10 % vlasničkog udjela u Tevi, a broj Tevinih dionica utvrđen je na osnovi volumenom trgovanja ponderirane prosječne cijene Tevinih dionica tijekom razdoblja od 15 dana prije i pet dana nakon objave. Teva vjeruje da će akvizicija značajno pridonijeti dobiti po dionici (non-GAAP), uključujući očekivani dvoznamenkasti rast dobiti po dionici (non-GAAP) u 2016. i više od 20 % rasta u drugoj i trećoj godini od dovršetka transakcije. Transakciju su jednoglasno odobrili Upravni odbori Teve i Allergana te se očekuje da će biti dovršena u prvom tromjesečju 2016. godine.

Ova strateška akvizicija objedinjuje dvije vodeće generičke kompanije s komplementarnim snagama, brendovima i kulturama, čime se bolesnicima osigurava pristup kvalitetnim i cjenovno dostupnijim lijekovima te ostvaruju značajne financijske prednosti za Tevine dioničare. Transakcijom će nastati lider u industriji INN i brend generičkih lijekova te vodeći portfelj u industriji, u smislu diferencijacije i održivosti, koji nudi obećavajuće prilike za daljnji rast. Nova će Teva dodatno transformirati globalno generičko poslovanje zahvaljujući vrhunskom portfelju generičkih lijekova u razvoju, razvojno-istraživačkim kapacitetima, operativnoj mreži, lancu opskrbe te globalnom komercijalnom poslovanju i infrastrukturi, a sve kako bi postigla još veću učinkovitost u zdravstvenim sustavima i osigurala još bolji pristup visokokvalitetnim i cjenovno dostupnim lijekovima bolesnicima i potrošačima diljem svijeta.

U kombinaciji s Tevinim snažnim portfeljem generičkih proizvoda u razvoju, vrhunski portfelj generičkih proizvoda u razvoju kompanije Allergan Generics, koji drži vodeću poziciju u segmentu „first-to-file“ u SAD-u, dodatno će pridonijeti ostvarenju Tevinog cilja, odnosno isporuci najkvalitetnijih generičkih lijekova po najkonkurentnijim cijenama, kao i daljnjem jačanju najboljeg razvojnog portfelja u industriji. Taj će novi vrhunski proizvodni portfelj biti dopunjen značajno proširenim i učinkovitijim globalnim utjecajem, kao i vodećim pozicijama i osnaženom operativnom, prodajnom i razvojno-istraživačkom platformom na atraktivnim tržištima diljem svijeta. Također, Teva očekuje da će značajno poboljšati svoj financijski profil zahvaljujući visoko diversificiranim prihodima i dobiti te time, uz eliminaciju dupliciranja i neučinkovitosti na globalnoj razini i ostvarivanje ekonomije razmjera, osloboditi značajne i ostvarive troškovne sinergije. Rezultat je snažnija i konkurentnija Teva, dobro pozicionirana za daljnji napredak na globalnom tržištu koje se neprestano razvija i za ostvarivanje veće vrijednosti za dioničare i druge dionike.

„Ovom se transakcijom ostvaruju Tevini strateški ciljevi i u generičkom i u specialty poslovanju“, izjavio je Erez Vigodman, predsjednik i glavni izvršni direktor Teve. „Putem akvizicije kompanije Allergan Generics postavit ćemo snažne temelje za dugoročni održivi rast, koji će imati svoje uporište u vodećim generičkim kapacitetima i vrhunskom portfelju proizvoda u kasnim fazama razvoja. To će nam omogućiti da ubrzamo razvoj iznimnog portfelja proizvoda i u generičkom i u specialty segmentu i na sjecištu tih dviju segmenata. Naši portfelji generičkih lijekova i aplikacija visoko su komplementarni, što Tevi osigurava visokokvalitetan rast i dobit, te donosi mogućnosti i resurse za širenje specialty poslovanja.”

G. Vigodman je dodao: „Budući da izuzetno dobro poznajemo i razumijemo vrhunsko generičko poslovanje kompanije Allergan, uvjereni smo da za svoje dioničare možemo realizirati planirane sinergije i rast koji proizlaze iz ove akvizicije te Allergan Generics brzo integrirati u Tevu. S proforma prihodima od oko 26 milijardi dolara i kombiniranom dobiti prije kamata, oporezivanja i amortizacije (EBITDA) od oko 9,5 milijardi dolara predviđenih u 2016., ova akvizicija jača našu strategiju, ubrzava rast i diversificira prihode i po proizvodima i po tržištima, pružajući podršku našem novom poslovnom modelu. Čvrsto vjerujem da ćemo zahvaljujući snažnijem financijskom profilu nakon ove transakcije biti još bolje pozicionirani za korištenje prednosti Tevinog integriranog istraživanja specialty i generičkih proizvoda te time pružiti podršku rastu prihoda i proširenju portfelja.” 

G. Vigodman je zaključio: „Ova akvizicija dolazi u vrijeme u kojem je Teva jača nego ikad prije i u generičkom i u specialty poslovanju. Od početka 2014. značajno smo učvrstili temelje kompanije, povećali profitabilnost generičkog poslovanja, učvrstili ključne franšize i uspostavili snažne pokretače organskog rasta, postavljajući temelje za transakcije koje donose korjenite promjene, baš kao što to čini i ova. Ovo je još jedan značajan korak prema ostvarenju našeg strateškog cilja i daljnjem jačanju naše pozicije. Teva i Allergan Generics dijele predanost inovacijama, kvaliteti i poboljšanju zdravlja ljudi diljem svijeta. Zajedno, zaposlenici Teve i kompanije Allergan Generics igrat će ključnu ulogu u korištenju punih potencijala ove transakcije. Radujemo se prednostima koje ova transakcija donosi našim dioničarima te pružanju boljih usluga bolesnicima, kupcima i zdravstvenim sustavima u cijelom svijetu.”

Prof. Yitzhak Peterburg, predsjednik Tevinog Upravnog odbora, izjavio je: „Ova će transakcija dovesti do stvaranja značajne i održive vrijednosti za naše dioničare. Također, ona osnažuje našu strategiju, ubrzava provedbu novog poslovnog modela, snažno pridonosi rastu prihoda i otvara cijeli niz novih mogućnosti za Tevu. Zajedno s kompanijom Allergan Generics, Teva će graditi snažnije i učinkovitije osnove za postizanje i financijskih i strateških ciljeva, kao i pravu platformu za budući organski i anorganski rast. 

Ostvarivanje značajnih financijskih prednosti

Očekuje se da će ova transakcija Tevi donijeti značajne financijske prednosti, uključujući visoko diversificirane prihode i dobit, te značajne troškovne sinergije i porezne uštede. Teva očekuje da će Allergan Generics pridonijeti s oko 2,7 milijardi dolara dobiti prije kamata, oporezivanja i amortizacije (EBITDA) u 2016., isključujući sinergije. Nakon dovršetka akvizicije, Teva očekuje proforma prihode od prodaje od oko 26 milijardi dolara i EBITDA od oko 9,5 milijardi dolara u 2016., uključujući procijenjenih 11 milijardi dolara prihoda od prodaje izvan Sjedinjenih Američkih Država. Teva također vjeruje da će ova akvizicija značajno pridonijeti dobiti po dionici (non-GAAP), uključujući očekivani dvoznamenkasti rast dobiti po dionici (non-GAAP) u 2016. i više od 20 % u drugoj i trećoj godini od dovršetka transakcije.

Teva očekuje da će postići troškovne sinergije i porezne uštede od oko 1,4 milijardi dolara godišnje, uglavnom do treće godine od dovršetka transakcije. Teva očekuje kako će uštede biti rezultat učinkovitosti u operacijama, općim i administrativnim troškovima, proizvodnji te prodaji i marketingu. 

Teva očekuje da će akvizicija donijeti snažan slobodni novčani tok od oko 6,5 milijardi dolara u 2016. kao i porast slobodnog novčanog toka u narednim godinama. Tevin slobodni novčani tok omogućit će brzo smanjenje dugovanja i mogućnost daljnjih akvizicija usmjerenih na širenje Tevinog portfelja i u specialty i u generičkom segmentu, u skladu s Tevinom strategijom rasta putem komplementarnih akvizicija kojima se unaprjeđuje vrijednost. Teva će nastaviti analizirati prilike za kontinuirano ostvarivanje ukupnog povrata vrijednosti za svoje dioničare.

Unaprjeđenje Tevinog integriranog poslovnog modela putem razvojno-istraživačkih kapaciteta i tehnologije bez premca

Teva će imati najnaprednije razvojno-istraživačke kapacitete u generičkoj industriji, usmjerene na promicanje inovacija, s oko 320 ANDA u postupku u SAD-u, uključujući ekskluzivnu ponudu od oko 110 FTF u SAD-u u ANDA postupku.

Teva je dobro pozicionirana za korištenje prilika za snažniju integraciju i inovacije u generičkom i specialty segmentu zahvaljujući jedinstvenoj, snažnoj i diferenciranoj ponudi. Teva će imati kapacitete i tehnologije potrebne za fokusiranje na složene generičke, bioslične i specialty proizvode u ključnim terapijskim područjima, ostvarivanje veće vrijednosti i dostupnosti te istodobno poboljšanje suradljivost bolesnika. Strateški fokusirano poslovanje generičkog segmenta kompanije Allergan bazira se na novim spojevima na tržištu specialty lijekova i proizvoda za primarnu skrb na kojem postoje značajne nezadovoljene medicinske potrebe. Uz postojeću integraciju generičkih i specialty segmenata, Teva će moći razvijati snažan portfelj visokovrijednih lijekova, s naglaskom na složene i brend generičke lijekove, i pritom se fokusirati na potrebe bolesnika i ljudi koji skrbe o njima.

Tevino istraživanje i razvoj generičkih lijekova integrirano je s njezinom ekstenzivnom kliničkom ekspertizom u razvoju specialty proizvoda. Zahvaljujući ovoj transakciji Teva će dobiti nezapamćenu brzinu i fleksibilnost te će nastati kompanija dobro pozicionirana za transformiranje rastućeg globalnog generičkog poslovanja na tržištima diljem svijeta, koja će donositi još veću vrijednost bolesnicima i dioničarima, kao i zdravstvenim sustavima diljem svijeta, te unaprjeđivati suradljivost i ishode liječenja općenito. Rezultat je kompanija koja je dobro pozicionirana za aktivnosti u području razvoja proizvoda kojima se pruža podrška održivom dugoročnom organskom rastu.

Poticaj obećavajućem portfelju specialty proizvoda u razvoju

Teva ima niz specialty proizvoda u raznim fazama razvoja za koje očekuje da će poticati održivi rast u specialty poslovanju. Teva je posebno predana ostvarivanju globalnog vodstava u svojoj temeljnoj specialty franšizi, uključujući svojim terapijama za bolesti središnjeg živčanog sustava, bol, migrenu i bolesti dišnog sustava. Poboljšanja koja će biti ostvarena zahvaljujući većim kapacitetima koji proizlaze iz akvizicije kompanije Allergan Generics osigurat će resurse za daljnje poboljšanje investicija u te franšize. Daljnjim razvojem najšireg portfelja proizvoda i tehnologija u generičkoj industriji kao i jačanjem vodeće pozicije u specialty segmentu, Teva će nastaviti jačati svoj portfelj razvijajući nove proizvode bazirane na poznatim molekulama koje pacijentima donose jedinstvenu vrijednost.

Proširenje globalnog komercijalnog dosega

Tevinom akvizicijom kompanije Allergan Generics poboljšavaju se komercijalne prilike na međunarodnim tržištima i to pozicioniranjem Teve prema značajnom unaprjeđenju prodajnih i razvojno-istraživačkih platformi. Zajedno, Teva i Allergan Generics bit će komercijalno prisutni na 100 tržišta te biti među prve tri kompanije na više od 40 tržišta.

Akvizicija će pomoći u eliminaciji neučinkovitosti i dupliciranja u globalnom generičkom poslovanju te Tevi omogućiti da svoje resurse i projekte snažnije usmjeri na složene generičke, bioslične i specialty proizvode u svojim ključnim terapijskim područjima. Takav opseg i širina poslovanja Tevi će osigurati još učinkovitiju, fleksibilniju i konkurentniju globalnu platformu te kapacitete u području izlaska na tržište koji su vodeći u industriji.

Zajednička predanost sigurnosti i kvaliteti

Teva i Allergan dijele predanost sigurnosti bolesnika i kvaliteti. Ovom se akvizicijom unaprjeđuje Tevina obećavajuća budućnost u generičkom poslovanju, s naglaskom na potrebe pacijenata, poboljšanje suradljivosti, jednostavnost primjene, djelotvornost i sigurnost, te se bolesnicima i društvima diljem svijeta osiguravaju cjenovno dostupni generički proizvodi. Primjenjujući vrhunske standarde kvalitete u cijeloj optimiranoj proizvodnoj mreži, Teva će biti još snažniji partner svojim kupcima, omogućujući im da krajnjim potrošačima brzo i pouzdano osiguraju sigurne i djelotvorne proizvode. Shodno tome, Teva će biti konkurentnija na ključnim tržištima, kao i na atraktivnim novim tržištima u rastu.

Teva i Allergan Generics predani su poštivanju svih primjenjivih regulatornih zahtjeva i najviših standarda u industriji te definiranju i provedbi politika i sustava usmjerenih na sigurnost bolesnika, kao i na osiguranje usklađenosti sa svim relevantnim globalnim i lokalnim propisima. Još važnije, ovom će se akvizicijom poboljšati standard kvalitete za zaposlenike, kupce obiju kompanija i zajednice u kojima Teva i Allergan Generics posluju.

Bolje dugoročne prilike za zaposlenike

Allergan Generics prirodno se uklapa u Tevino poslovanje te će zaposlenici dobiti značajnu priliku za rast i razvoj u sklopu snažnije kompanije koja ja vodeća u svojoj industriji. Dvije kompanije dijele bliske kulturne i strateške značajke i Teva je usmjerena na optimalno korištenje kompetencija i talenata obiju organizacija. 

Financiranje i odobrenja

Teva kupuje Allergan Generics bez značajnije razine duga ili novca u bilanci (engl. cash free basis, debt free basis). Iznos transakcije od 40,5 milijardi dolara sastoji se od kombinacije novca i dionica. Teva će platiti Allargan 33,75 milijardi dolara, financiranjem kroz kombinaciju novog kapitala, zaduživanjem i gotovim novcem. Teva očekuje da će zadržati kapitalnu strukturu, bilancu i financijske politike u skladu s investicijski gradiranom kreditnom metrikom.

Po dovršetku transakcije, Allergan će također dobiti Tevine dionice, koje se danas procjenjuju na 6,75 milijardi dolara, što je ispod procijenjenog 10%-tnog vlasničkog udjela u Tevi, a broj dionica utvrđuje se na osnovi volumenom trgovanja ponderirane prosječne cijene Tevinih dionica u razdoblju od 15 dana prije objave i pet dana trgovanja nakon objave. Allergan je pristao na određena ograničenja u svojem vlasništvu nad Tevinim dionicama, uključujući sporazum da neće prenijeti te Tevine dionice u razdoblju od 12 mjeseci od dovršetka transakcije, kao i na uobičajena ograničenja u razdoblju mirovanja.

Transakcija podliježe isteku ili raskidu primjenjivih razdoblja čekanja temeljem Zakona protiv monopola Hart-Scott-Rodino iz 1976., s izmjenama i dopunama, kao i drugim uobičajenim uvjetima za dovršetak transakcija. Transakcija ne iziskuje glasove Tevinih ili Allerganovih dioničara. Teva očekuje da će u roku od 15 dana osigurati financijska sredstva, uz pouzdano atraktivne uvjete. Allergan ima pravo raskinuti transakciju ako Teva ne uspije osigurati ta sredstva.

Savjetnici

Barclays i Greenhill & Co. financijski su savjetnici Teve. Sullivan & Cromwell LLP i Tulchinsky Stern Marciano Cohen Levitski & Co pravni su savjetnici Teve.

Podijelite ovu stranicu:

Za dodatne informacije, kontaktirajte:

Tamara Sušanj Šulentić
Direktorica Komunikacija
PLIVA HRVATSKA d.o.o.

Tel: +385 1 3724 852
Fax: +385 1 3724 358
E-mail: tamara.sulentic@pliva.hr

Možda vas zanima

Svečana dodjela nagrada pobjednicima natječaja Zajedno prema zdravlju 2023.

Svečana dodjela nagrada pobjednicima natječaja Zajedno prema zdravlju 2023.

Plivaši sportaši: "Važno je da vidimo i osjetimo napredak, ali i da budemo zadovoljni i ispunjeni sa...

Plivaši sportaši: "Važno je da vidimo i osjetimo napredak, ali i da budemo zadovoljni i ispunjeni sami sobom"

PLIVA dobitnica nagrade za najuspješniju generičku kompaniju u komercijalnom poslovanju 2022. godine

PLIVA dobitnica nagrade za najuspješniju generičku kompaniju u komercijalnom poslovanju 2022. godine

Potpisan ugovor o suradnji Sveučilišta u Splitu, Medicinskog fakulteta u Splitu i PLIVE

Potpisan ugovor o suradnji Sveučilišta u Splitu, Medicinskog fakulteta u Splitu i PLIVE

PLIVA je krenula s novim izdanjem natječaja Zajedno prema zdravlju

PLIVA je krenula s novim izdanjem natječaja Zajedno prema zdravlju

"Compliance je vrlo dinamično područje rada koje nas tjera da neprestano učimo kako bismo bili još b...

"Compliance je vrlo dinamično područje rada koje nas tjera da neprestano učimo kako bismo bili još bolji u onome što radimo"

"Najviše me motivira kada se projekti na kojima radimo razviju u proizvode koji će nekome poboljšati...

"Najviše me motivira kada se projekti na kojima radimo razviju u proizvode koji će nekome poboljšati kvalitetu života"

Azitromicin - priča o uspjehu

Azitromicin - priča o uspjehu